Hamid Karzai talar till afghaner i Kandaharprovinsen i helgen. Foto: Allauddin Khan(/Scanpix.

Karzai bekräftar samtal med talibaner

Afghanistans president Hamid Karzai bekräftar nu själv att han haft inofficella samtal med talibanerna. Samtalen ska också ha pågått en längre tid och syftar till att få slut på det nu nio år långa kriget i Afghanistan.

Det framgår av utskrifter från en intervju med CNN:s Larry King, som sänds senare idag.

– Vi har haft samtal, landsmän mot landsmän, men inte regelrätta officiella kontakter och inte på någon speciell plats, säger Hamid Karzai.

Han fick frågan om uppgifter i Washington Post nyligen om att det förkommer hemliga samtal på hög nivå mellan afghanska ledningen och talibanerna.

Enligt Washington Posts uppgifter var Afganistans regering och talibaner godkända av "Quetta Shura" - den afghanska Talibangrupp som har bas i Pakistan - och av Talibanledaren Mullah Omar, iblandade i samtalen.

På söndagen valdes Afghanistans tidigare president, Burhanuddin Rabbani, utsedd till att leda ett nytt fredsråd, som ska försöka medla fram ett slut på kriget mot talibanerna. Fredsrådet har kommit till på president Hamid Karzais initiativ.

Och i intervjun med Larry King, säger Hamid Karzai att när fredrådet nu har bildats kommer samtalen med talibanerna att ske officiellt, mer öppet och också mer intensivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".