Muren kan kollapsa när som helst. Foto: Lajos Nagy/Scanpix.

Tidsfråga innan muren rasar helt

Myndigheterna i Ungern är nu ganska säkra på vad som orsakade det stora dammläckaget för en vecka sen. Muren till den stora gruvdammen började helt enkelt glida på det leriga underlaget, och katastrofen var ett faktum. Det säger Illes Zoltán som är statssekreterare på Ungerns miljödepartement.

Illes Zoltán står och pekar mot den del av muren som bröts sönder förra måndagen.

– Det stora trycket på insidan av den 25 meter höga och 20 meter breda väggen gjorde att hela skapelsen började glida och på så sätt bröts isär, säger han.

Muren är nämligen byggd direkt på det leriga underlaget och inte förankrad i något berg.

Vätska från det giftiga slammet har sipprat ner till grunden av muren och underminerat den. Och muren glider fortfarande, därför är det bara en tidsfråga innan den kollapsar helt.

Förhoppningen är att man innan dess har hunnit bygga klart den skyddsbarriär som uppförs lite över en kilometer ifrån dammen.

Det allra värsta tänkbara scenariet är att också dammen bredvid kollapsar.

Då har man en ännu värre situation med läckage av ungefär två och en halv miljoner kubikmeter slam som läcker ut, alltså mer än tre gånger så mycket som sköljde ut över landskapet för en vecka sedan.

Skyddsbarriären som byggs just nu blir 600 meter lång, fem meter hög och 30 meter bred. Den kommer skydda delar av samhället Kolontar när muren brister, men inte hela bygden.

– Flera hus och en hel del mark kommer att offras för att slammet inte ska översvämma ännu större områden, säger Töttös Györggi som jobbar i katastrofteamet.

I dag planerar regeringen i Ungern att ta beslut om aluminiumfabriken ska få fortsätta sin verksamhet överhuvudtaget.

Vi har sökt men tyvärr inte fått någon kontakt med någon företagsrepresentant.

Men den fackliga organisationen för aluminiumarbetare försvarar företaget och säger att totalt handlar det om 3 000 arbetstillfällen som går förlorade om fabriken får stänga.

Statssekreteraren på miljödepartementet lägger all skuld på bolaget och säger att lagen är utformad så att de ska kontrollera sin egen verksamhet, något han nu vill ha en ändring på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".