Polisinsats för miljoner stoppade inte skadegörelse

Den gatufest i Stockholm, som urartade på lördagen, bevakades av ett stort polisuppbåd. Ett par miljoner kronor kostade polisinsatsen, men polisen vill inte uppge hur många poliser, som var i tjänst när flera hundra ungdomar samlades.

Trots en del skadegörelse är polisens kommenderingschef Ulf Johansson nöjd med insatsen.

– I stort sett är vi nöjda och vi tycker att det utfördes ett mycket gott polisarbete på fältet. Det vi beklagar är att några av våldsverkarna kunde krossa ett antal rutor och orsaka skadegörelse på några bilar, säger Ulf Johansson.

Gjorde ni några strategiska misstag?

– Den förebyggande strategin med mycket visitationer för att komma åt brottsverktyg, brandbomber och tårgas, fjäderbatonger, brandsläckare och fyrverkerier var framgångsrik och vi gjorde många beslag. När det gäller skadegörelsen är den bara att beklaga, men när en så stor samling bestämmer sig är det svårt att göra något åt det, säger kommenderingschefen Ulf Johansson.

Förra året fick polisen kritik för att vara för passiv. Då blev det bråkigt och stökigt. Ändrade ni er i år?

– Ja, vi ändrade taktiken och vi hade en större närvaro, vi arbetade förebyggande och vi ingrep väldigt tidigt, säger Ulf Johansson.

14 personer greps igår men de flesta har nu släppts.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista