Kommission ska utreda upplopp i Kirgizistan

I Kirgizistan pågår rösträkningen efter gårdagens parlamentsval. Nu när valet är över kan arbetet börja för den internationella undersökningskommissionen som ska utreda de blodiga upploppen i södra Kirgizistan i juni. Kommissionen leds av den finske socialdemokratiske riksdagsmannen Kimmo Kiljunen.

– Det är klart att vi inte ska göra en polisiär undersökning. Vi ska naturligtvis titta på orsakerna till de tragiska händelserna i södra Kirgizistan i början av juni, och sen måste vi vara noggranna med att det aldrig kommer hända igen. Så rekommendationerna är mycket viktiga, säger Kimmo Kiljunen.

Kimmo Kiljunen säger att de nordiska ländernas stöd varit avgörande för den internationella undersökningskommissionens arbete i Kirgizistan. Sverige, Norge, Finland och Danmark har finansierat projektets första fas men nu har kommissionen full uppbackning också från till exempel FN och EU. Arbetet inleds på allvar den här veckan och en slutrapport beräknas vara klar i januari nästa år.

Dödssiffran efter upploppen i södra Kirgizistan i juni har stigit till 437 personer men många människor är fortfarande spårlöst försvunna eller begravda i all hast när deras släktingar flydde i panik. Både bland den kirgiziska delen av befolkningen och den stora uzbekiska minoriteten finns en stor misstro mot försöken att utreda det som hände. Den internationella undersökningskommissionen kommer att samarbeta med den inhemska kommissionen och har fått garantier av den kirgiziska staten att få full tillgång till alla källor. Ett av problemen är att många uzbeker lämnat södra Kirgizistan efter våldsamheterna.

– Det är många flyktingar, ungefär 40 000 uzbeker har redan flytt till Ryssland, Turkiet eller andra länder. Från den synvinkeln har vi problem. Men vi ska göra intervjuer utomlands också, säger Kimmo Kiljunen, finsk riksdagsledamot som leder den internationella undersökningskommissionen i södra Kirgizistan.

Fredrik Wadström, Bisjkek, Kirgizistan

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista