Stängt Japan kan öppna upp för fler flyktingar

Japan är ett av världens rikaste länder, men får kritik för att ta emot få flyktingar. Nu finns tecken på att Japan överväger att släppa in fler. Detta samtidigt som många asylsökare i Japan lever under svåra omständigheter.

– Tron på Gud är det enda som gjorde att jag överlevde mina svåra år som flykting i Japan, säger Nangyun Lahgtaw från Burma.

19 år gammal flydde hon 1992 till Japan, undan Burma-regimens förföljelse. Men det tog 16 år innan hon erkändes som flykting av japanska regeringen. Under tiden tvingades hon arbeta illegalt för att försörja sig och riskerade ständigt att deporteras.

Först 2008 accepterades hon som flykting, en av runt 30 människor om året som fått full flyktingstatus i Japan.

– Officiellt är Japan inte negativt till att ta emot flyktingar. Men i praktiken är det mycket svårt att få flyktingstatus, säger Hiroaki Ishii, på Japanska sällskapet för flyktinghjälp.

Han säger att det japanska flyktingmottagandet är extremt lågt jämfört med andra rika länder.

Ishii säger att många Japaner finner det ofattbart att lilla Sverige varje år tar emot över 2 000 så kallade vidarebosättningsflyktingar. Härom veckan blev det en stor nyhet i Japan när de första av 90 FN-anvisade flyktingar - alla burmeser - började anlända till Tokyo från läger i Thailand. De 90 är fördelade på 30 om året i tre år.

Ishii säger att även om det antalet är blygsamt finns tecken på att ledande japanska politiker är redo att överväga att landet ska ta emot fler flyktingar.

Människorättsgrupper har riktat skarp kritik mot hur asylsökande i en del fall blir inlåsta i Japan, mot att deras ansökningar tar lång tid att behandla och att de får bristfällig medicinsk hjälp.

Men Johan Cels, FN:s flyktingorgan UNHCR:s chef i Tokyo, vill inte kritisera Japan. Han påpekar att hans organisation får mest pengar av USA och därefter Japan, följt av Sverige.

- Det är uppmuntrande och viktigt att Japan nu sagt ja till att permanent ta emot 90 burmeser över tre år.

Japan och UNHCR lägger nu stor vikt vid att flyktingarna förbereds noga på sitt nya liv i Japan, med undervisning i japanska språket och kulturen så att de kan integreras väl.

- Om vi kan visa att efter tre år så har de 90 burmeserna funnit sig väl tillrätta, att de är framgångsrika, då kan vi säga: låt oss ta emot fler, och låt oss ta emot fler flyktingar också från andra länder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".