Många tog hem EU-sprit från Estland

Uppdaterad 16:31
De baltiska staternas EU-medlemsskap innebär att färjeresenärer kan utnyttja de nya generösa införselreglerna för alkohol och tobak. När färjan från Tallin kom till Stockholm var det många, som utnyttjat sin ranson.

– Man är alldeles slut i armarna, eftersom man släpat med sig rubbet. Vill du ha lite, frågar Timpa från Finland.

Nej tack, jag jobbar.

– Jag ska jobba imorgon, om det nu går, säger Timpa.

Bland dem som klev av färjan från den estniska huvudstaden Tallinn var det inte bara Timpa från Finland, som har fyllt ransonen för alkoholinförsel.

Inträdet i EU innebär samma generösa införselregler, som för resten av unionen.

Busslaster med folk från hela Sverige har fyllt M/S Victoria till så gott som sista till plats och många bunkrar. Leif Eneblom från Karlskoga och Eva Larsson från Stockholm är några av dem.

– Jag har köpt lite mer än vanligt, men inte mycket. En platta öl och två liköreroch en flaska sprit. det är lite mer än vanligt, säger Eva Larsson.

– Man får inte med sig så mycket när man går, säger Leif Enebom.

Fem lådor med 24 öl i varje. Vad ska du göra med allt det?

– Jag har hela sommaren på mig, säger Leif Enebom.

Nils Löv, inspektör från Tullverket, står inne i tullfiltret och kontrollerar passagernas bagage. Han har märkt av att införseln har ökat.

Från och med lördagen gäller också nya regler för Nils Löv och hans kollegor.

– Man har inte rätt att göra slumpvisa kontroller längre, utan bara vid misstanke. I praktiken har vi arbetat så länge inom tullen, eftersom vi är för få för att gå på måfå. Man går alltid på något avvikande eller misstänkt, säger Nils Löv.

Patrik Landemark från Forshaga, som gick av Estlandsfärjan, kan tänka sig en resa till.

– Det kan tänkas, säger Patrik Landemark.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".