Fem israeliska bosättare dödade i Gaza

Uppdaterad 17:14
I Gaza dödades på söndagen fem israeliska bosättare, en kvinna och hennes fyra barn, när deras bil blev beskjuten, rapporterar den israeliska radion. Två palestinska attentatsmän dödades av israeliska soldater. Två palestinska organisationer har tagit på sig ansvar för dådet.

De palestinska organisationerna Islamiska Jihad och Folkliga motståndskommittéerna har sagt att de låg bakom attentatet mot bosättarfamiljen.

På söndagen röstar medlemmarna i Israels regeringsparti, högerpartiet Likud, om premiärminister Sharons planerade utrymningar av bosättningarna i Gaza.

Utanför vallokalen i Jerusalem liksom utanför alla de 400 vallokalerna i Israel står bosättare för att in i det sista påverka de Likudmedlemmar, som har att avgöra bosättningarnas öde i Gaza.

Utrymma i Gaza
Enligt planen ska de utrymmas liksom fyra mindre samhällen på Västbanken.

De religiösa bosättarnas kampanj har varit framgångsrik. Med hembesök hos varje person, som ska rösta och stora tidningsannonser har de enligt opinionsmätningar fått en majoritet i partiet bakom sig.

Premiärminister Ariel Sharon har underskattat de 7 500 Gazabosättarna, som har goda kontakter långt in i partiet.

Enligt källor nära premiärministern trodde Sharon att det var självklart att han skulle vinna dagens omröstning.

Därför avsattes inga pengar till en kampanj, han har inte haft någon valstrategi och ingen tid till att övertala de som var osäkra.

Rådgivande omröstning
Bosättarna har fått härja fritt i medierna och ministrarna i Sharons egen regering har taktisk tystnat för att inte distanserar sig från gräsrötterna i partiet.

I sista stund har Sharon hotat med att regeringen kan falla, men det är få som tror att så blir fallet.

Han har nämligen även sagt att omröstningen bara är rådgivande och att han kan tänka sig att driva planen vidare i parlamentet Knesset.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".