Stopp för mc-poliser i Jönköping

Polisen i Jönköpings län får inte använda sina motorcyklar efter beslut av länspolismästaren. Skälet är att motorcyklarna vibrerar så mycket att förarna skadats. Två poliser har fått sina skadorna klassade som arbetsskador av Försäkringskassan.

– Arbetsskadebeslutet säger att det är motorcyklarna som har orsakat arbetsskadan i de två fallen. Vi kan inte sådan materiel, säger länspolismästare Gunnar Lindelöw.

Polismotorcyklarna av märket BMW vibrerar för mycket, mer än gränsvärdet.

Poliserna som kör ofta har fått skador, främst i fingrarna, som domnar när känseln försvinner och blodcirkulationen försämras.

Två poliser i Jönköping har fått skadorna klassade som arbetsskada och ytterligare anmälningar ligger inne för prövning.

Tills vidare får länets polismotorcyklar inte användas, säger länspolismästare Christer Lindelöw.

– Det är trafikpoliser i huvudsak, men också ett par ordningspoliser. Det är ur arbetssynpunkt inget bekymmer utan istället för att åka motorcykel åker man till sina kontrollplatser i bilar, som man gör större delen av året, säger länspolismästaren i Jönköping.

Enligt Rikspolisstyrelsen är det när BMW-motorcyklarna körs fortare än 90 kilometer i timmen, som de vibrerar för mycket, över gränsvärdet.

Chefen för polisenheten Harald Boström säger att man arbetar med ett åtgärdsprogram med rekommendationer, som går ut på att motorcykelpoliserna inte ska behöva köra åtta timmar om dagen varje vecka.

De ska göra pauser för att undgå skador och kanske kan vissa handskar kan minska fingerskadorna.

Efter att motorcyklarna blir äldre ska de bytas mot modeller, som inte vibrerar för mycket.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista