Ursprungsmärkning införs på blommor

Var tredje ros som säljs i svenska blomsteraffärer har odlats i Kenya, ibland av arbetare med mycket låga löner och dåligt skydd mot bekämpningsmedel, rapporterar P1:s Kaliber. Det är nästan omöjligt för svenska kunder att veta var handelns blommor kommer ifrån, men en ändring är på väg.

Rolf Persson, som är ordföranden för Svenska Blomsterbranschens riksorganisation, lovar en utbredd märkning innan året är slut.

– Det är det märket vi tar fram för att konsumenten ska känna sig trygg, säger Rolf Persson.

Rolf Persson säger att den nya internationella märkningen ska garantera goda produktionsvillkor på till exempel de kenyanska rosfarmerna.

En tredjedel från Kenya
Kenya leverarar en tredjedel av alla rosor som säljs i Sverige.

Även om Rolf Persson tycker att kenyanska odlare överlag är mer medvetna om konsumenternas krav, än odlare på många andra håll i världen, kan Kaliber i P1 ge flera exempel på motsatsen.

Mannen, som kallar sig Daniel, besprutar rosor med tunga gifter och trasiga handskar för tio kronor om dagen i lön.

Hans arbetsgivare är certifierad av den schweiziska och holländska blomsterbranschen.

Daniel säger att när inspektörerna ska komma får han order att ljuga om sin låga lön.

Tror inte på arbetaren
Rolf Persson, som också är generalsekreterare för den Internationella världshandelsorganisationen för blommor, har aldrig sett den sidan av rättvisemärkningen under sina besök i Kenya.

– Jag tror inte på det, säger Rolf Persson.

Du tror inte på att den här farmen där Daniel med sina trasiga handskar har det certifikat de påstår sig ha?

– Det kan jag inte bekräfta, eftersom det inte är företag, som jag har besökt. Det vi ska tillföra med den nya märkningen är att i den kontrollfunktionen ingår också fackföreningsfolk och frivilligorganisationer. De finns på plats hela tiden och har kontakt med de anställda löpande, säger Rolf Persson, ordföranden för Svenska Blomsterbranschens riksorganisation och generalsekreterare för den Internationella världshandelsorganisationen för blommor.

Kristina Hedberg, Kaliber
kristina.hedberg@sr.se
Tove Leffler
tove.leffler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista