1 av 2
Den kinesiske kaptenen Zhan Qixiong grips av japanska kustbevakningen. Foto: Karii Matayoshi, AP Photo/Okinawa Times
2 av 2
Grafik - de omstridda Diaoyu/Senkaku-öarna

Japan och Kina eniga om bättre kommunikation

Japan och Kina har kommit överens om att skapa kontaktvägar för att undvika konflikter till sjöss, likt den som ledde till att en kinesisk fiskebåtskapten greps av japanska myndigheter i september.

Japans och Kinas försvarsministrar träffades i dag och enades om ett nytt system så att de båda länderna bättre kan kommunicera med varandra vid framtida konflikter till havs.

I september körde en kinesisk fiskebåtskapten på ett par japanska patrullbåtar utanför de obebodda öarna Diaoyu/Senkaku som Japan kontrollerar men som Kina, och Taiwan, också gör anspråk på.

Den incidenten slutade med att den kinesiske kaptenen greps och fängslades av Japan.

Efter drygt två veckor släpptes kinesen och återvände hem, där han välkomnades som en hjälte.

Då hade den från början lilla incidenten bidragit till en full diplomatisk och ekonomisk kris länderna emellan, med allt ifrån inställda kinesiska turistresor till Japan och blockerad kinesisk mineralexport till en stoppad konsert med en japansk popgrupp i Shanghai.

En faktor bakom kollisionen till havs kan ha varit språkförbistring mellan kinesiska och japanska sjömän, och dagens överenskommelse syftar till att förebygga sådana problem i framtiden.

Både Tokyo och Peking verkar angelägna om att lägga det här bråket bakom sig. Länderna har viktiga ekonomiska förbindelser som de nu verkar vilja prioritera.

Men samtidigt ser Japan med stigande oro på Kinas växande marina aktiviteter och allt aktivare militär i det japanska närområdet.

Vid samma regionala konferens i Vietnam där Kina och Japan i dag försökte glömma gammalt groll ska den japanske försvarsministern också träffa sin amerikanske kollega för att diskutera hur man ska förhålla sig till Kinas höjda profil på haven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".