Utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Nya läroplanen

Förtydligade kunskapsmål i ny läroplan

Nästa höst genomförs en av de största förändringarna på många år i grundskolan. Eleverna kommer att mötas av en ny läroplan, och nya kursplaner.

Planerna är viktiga för lärarna, eleverna och föräldrarna, tycker utbildningsminister Jan Björklund.

– Jag menar att en läroplan ska vara tydlig i sina anvisningar om vad det är alla elever i Sverige har rätt att uppnå. Läroplan är en anvisning till skolan, men det är också en rättighetskatalog för vad eleverna ska ha rätt att lära sig, säger Jan Björklund.

Jan Björklund tycker att dagens läroplan med kursplaner är luddig, eftersom man 1994 tog bort texterna med centralt innehåll vad eleverna ska lära sig. Han är kritisk trots att den läroplan då las fram av en borgerlig regering.

En statlig utredning för några år sedan har sagt att i en del ämnen vet inte lärarna ens vad de ska lära ut.

Den nya läroplan som regering har beslutat om innehåller färre och tydligare mål, med syfte att vara lättare att begripa. I svenska i nian, till exempel, minskas antalet mål från 40 till 20, och i matte från 70 till 40. I varje ämne står ett centralt innehåll om vad eleverna ska kunna i ämnet.

Det här träder i kraft nästa höst för alla utom de elever som börjar nian. De läser sitt sista grundskoleår enligt de gamla planerna.

Mål i trean, sexan och nian är en del av förbättringarna enligt Jan Björklund.

– Det blir tydligare för föräldrar och elever generellt nu vad det är som ska uppnås i olika ämnen och olika årskurser. Den tydligheten är bra tror jag. Man ska veta vad som förväntas, säger Jan Björklund.

Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor Mikael Damberg tycker också att det fanns brister i den gamla läroplanen och att det behövs en ny, men han tycker att oppositionen borde ha fått vara med och påverka.

– Vi har inte varit med i utarbetandet och jag tror att den nya läroplanen hade tjänat på en lite bredare politisk diskussion och stöd för att verkligen bli långsiktig och för att undvika missförstånd.

Har den blivit bra?

– Det första vi har läst ser ganska bra ut, men vi har bara haft den på vårt bord i några minuter, så det är klart att vi kan behöva gå igenom den lite mer noggrant för att se om det finns något som man har missat eller hamnat fel i.


Jan Björklund har tidigare sagt att han kör över Skolverket när det gäller . Även när det gäller ämnet historia får Skolverket ge efter. Utbildningsministern vill se mer av antikens historia.

Förra året fick Skolverket i uppdrag att ta fram nya kursplaner för grundskolans alla ämnen. Förslaget fick när det presenterades i våras, bland annat av Björklund.

Skolverket gjorde då vissa ändringar. Bland annat har Skolverkets förslag om religionsundervisning risats.

TT-Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".