Polismördaren Jackie Arklöv. Foto: Scanpix.

Jackie Arklöv kan bli fri om två år

Kriminalvården anser att polismördaren Jackie Arklöv är ganska väl förberedd för frigivning från sitt livstidsstraff. Han skulle kunna klara sig i frihet om två år, enligt Kriminalvården.

Kriminalvården (KV) bedömer att två år räcker för att genomföra särskilda utslussningsåtgärder för Jackie Arklöv. Risken för återfall i våldsbrott är inte förhöjd.

Det skriver KV i ett yttrande till Örebro tingsrätt, som avgör fall med tidsomvandling av livstidsstraff.

Jackie Arklöv har skött sig ganska bra på fängelset och har läst in två magisterexamina där.

Arklöv är dömd till livstids fängelse för mord på två poliser i Malexander 1999 och för krigsbrott, bland annat tortyr av fångar på Balkan.

Han avtjänar nu sitt straff på studieavdelningen på anstalten i Tidaholm. Han har deltagit aktivt i anstalten Kumlas klosterverksamhet, där han bland annat haft förtroendeuppdrag som klostervärd.

Arklöv har deltagit i flera av Kriminalvårdens program och har enligt yttrandet visat "engagemang och vilja till förändring".

Hans magisterexamina har avlagts i ämnena sociologi och historia.

Det var efter ett bankrån i Kisa i Östergötland 1999 som polismorden begicks. Rånarna sköt först mot en närpolischef. Utanför byn Malexander försökte två poliser stoppa flyktbilen - men rånarna sköt mot poliserna som skadades. Därefter avrättades de med närskott från egna tjänstevapen.

Trion Andreas Axelsson, Jackie Arklöv och Tony Olsson åtalades och dömdes i juni 2000 till livstids fängelse för mord. De fälldes även för mordförsök och flera grova rån. Dagen efter domen erkände Arklöv i förhör att han var den som avlossade de dödande närskotten mot de två poliserna. 

Arklöv har enligt Kriminalvården skött sina lufthålspermissioner och har aldrig fått positiva resultat på drogprovtagning.

Däremot har han deltagit i en kollektiv arbetsnedläggelse och rapporterats för innehav av pornografiska filmer. För detta har han fått varningar.

Kriminalvården anser att Arklöv genomgående visat ett gott bemötande mot både personal och andra intagna och har fått goda vitsord för hur han har skött sina arbetsuppgifter.

Han har tidigare bedömts ha en anti-social personlighetsstörning och det är utifrån denna som hans risk för återfall i våldsbrott betecknas som "moderat förhöjd".

Hans attityder har förändrats i positiv riktning och han tycks ha en större insikt och reflektionsförmåga när det gäller sin störning och dess konsekvenser.

Arklöv har avtjänat lite drygt elva år av sitt livstidsstraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".