Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Peter A. Diamond, Christopher A. Pissarides och Dale T. Mortensen är mottagare av 2010 års ekonomipris till Alfred Nobels minne. Foto: Stephan Savoia/Andreas Szlavik/Scanpix

Tre pristagare får dela årets ekonomipris

Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen och Christopher A Pissarides är årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

De tre får priset för sin "analys av marknader med sökfriktioner".

70-årige Diamond är amerikansk medborgare och professor vid Massachusetts Institute of Technology, USA.

Mortensen är 71 år och också amerikansk medborgare. Han är professor vid Northwestern University i USA.

Pissarides är brittisk och cypriotisk medborgare och 62 år. Han är professor vid London School of Economics och Political Science.

Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne går till tre forskare för deras studier om varför marknader, till exempel arbetsmarknaden, inte fungerar perfekt. Bertil Holmlund offentliggjorde pristagarna.

– Årets ekonomipris handlar om marknader där köpare och säljare har svårt att finna varandra, säger Bertil Holmlund.

Vad är det för grus i maskineriet som gör att marknader inte fungerar perfekt? Varför lyckas till exempel inte alltid företag och arbetslösa hitta varandra på arbetsmarknaden? Och vad kan politiker göra för att påverka saken.

Det är teorier om detta som Peter Diamond, Dale Mortensen, och Christopher Pissarides tagit fram och som de nu får pris för.

Det var en mycket glad och stolt Christopher Pissarides som var med på telefon på Vetenskapsakademin.

– Jag kan inte beskriva känslan, jag måste låta det här sjunka in nu, säger Pissarides.

De tre pristagarnas teorier är värdefulla för de handlar om verkligheten säger Mats Persson, professor i nationalekonomi och medlem i priskommittén.

– Det handlar om centrala frågor i marknadsekonomi, hur fungerar en marknadsekonomi i praktiken, inte en idealiserad marknadsekonomi där allting är perfekt utan en verklig marknadsekonomi där marknaderna har en massa trögheter och friktioner. Köpare och säljare hittar inte varandra direkt, det är en massa trassel och krångel i marknaderna som strular till saker och ting, säger Mars Persson.

Den här teorin ger då beslutsfattare som politiker möjlighet att använda teorin för att se vad som händer om man gör på olika sätt?

– Precis, det byggs alltså stora ekonomiska modeller av ekonomin på basis av deras teorier där man kan mata in information, modellen räknar igenom och visar vad som händer med arbetslöshet, med vakanser, med priser, löner och allting sådant, säger Mats Persson.

De tre pristagarna delar på 10 miljoner kronor.

Ekonomipriset

Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap instiftades i samband med Riksbankens trehundraårsjubileum 1968. Banken delar ut priset varje år till "den eller de personer som inom ekonomisk vetenskap utfört ett arbete av framstående betydelse".

Pristagaren utses av Kungliga Vetenskapsakademien enligt samma principer som gäller för Nobelpriset. Prissumman är tio miljoner svenska kronor, samma som för Nobelpriset, och betalas ut av Riksbanken. Vid flera pristagare delas summan lika mellan dem.

Källa: Riksbanken (TT)

Årets Nobelpristagare

Medicin/Fysiologi
Robert G. Edwards, för att ha skapat metoderna för provrörsbefruktning
#text=4067682#

Fysik
Andre Geim och Konstantin Novoselov, för sin upptäckt av materialet grafen
#text=4071666#

Kemi
Richard Heck, Ei-Ichi Negishi och Akira Suzuki, för forskning som har lett till bättre möjligheter att tillverka förfinade kemikalier.
#text=4074489#

Litteratur
Mario Vargas Llosa, peruansk författare, för hans knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag
#text=4078613#

Fred
Liu Xiaobo, fängslad regimkritiker, för hans långa och icke-våldsamma kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina
#text=4081863#

Ekonomi
Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen och Christopher A Pissarides för "analysen av marknader med sökfriktioner".
#text=4089049#


#link=224571# – Sveriges Radios samlade material om Nobelpriset

#link=224591#

#link=225349# (ansvarar för fredspriset)

Årets ekonomipristagare

Peter A. Diamond är amerikansk medborgare, född 1940 (70 år) i New York City, USA. Fil.dr 1963, Institute Professor och Professor of Economics, samtliga vid Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, USA.Dale T. Mortensen, amerikansk medborgare, född 1939 (71 år) i Enterprise, USA. Fil.dr 1967 vid Carnegie Mellon University, Pittsburgh, USA. Ida C. Cook Professor of Economics vid Northwestern University, Evanston, USA.Christopher A. Pissarides är brittisk och cypriotisk medborgare, född 1948 (62 år) i Nicosia, Cypern. Fil.dr 1973, Professor of Economics och Norman Sosnow Chair in Economics, samtliga vid London School of Economics and Political Science, Storbritannien. (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".