Serbiens mest efterspanade man gripen

Efter att ha varit på flykt i 14 månader överlämnade sig på söndagskvällen Milorad Lukovic till polisen i Belgrad. Lukovic är Serbiens mest efterspanade man efter mordet på premiärministern Zoran Djindjic.

Så har då Serbiens mest efterlyste man har tillbringat sin första natt i fängelset.

Klockan nio på söndagskvällen kom en alkoholberusad man till en polisstation i Belgrad och meddelade att han frivilligt ville överlämna sig till polisen. Det var ingen mindre än Milorad Lukovic, mest känd under pseudonymen Legionären efter många år på 1980-talet i franska främlingslegionen.

Hjärnan bakom mord
Legionären var tidigare chef för polisens specialstyrka Röda baskrarna och samtidigt maffialedare. Han utpekas som hjärnan bakom mordet den 12 mars i fjol på den reform-sinnade och högt ansedde serbiske premiärministern Zoran Djindjic.

I och med att Lukovic frivilligt överlämnade sig till polisen kan den märkliga och tragikomiska rättegången mot de 13 personer som anklagas för delaktighet i mordkomplotten förhoppningsvis få en ny vändning.

Flera attentat
Legionären är inte bara anklagad för mordet på premiärministern Zoran Djindjic utan också att på diktatorn Slobodan Milosevics order ha mördat Serbiens president Ivan Stambolic och misslyckade mordförsök på oppositions-politikern Vuk Draskovic som nu är Serbiens utrikesminister.

Något skäl till att Legionären överlämnade sig till ordnings-makten finns inte, det saknas också fortfarande ett klart motiv till mordet på Zoran Djindjic.

Men Legionären och hans maffiagäng har fortfarande sina supportrar, det framkom i går kväll då Legionären överfördes till Belgrads Centralfängelse, hans supportrar gav sig då på journalisterna och slog sönder deras kameror.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se