EU-intresset ökar i Norge

EU var ett tema under 1 maj-talen i helgen i vårt grannland Norge. Där märks utanförskapet alltmer nu när EU växer sig större. Och debatten har kommit igång igen om ett norskt medlemskap.

Norrmännen har i helgen kunnat se på tv hur Europa firat den historiska utvidgningen med fyrverkerier, jubel och alla 25 ländernas flaggor i topp.

Norrmännen märker hur de hamnar alltmer utanför den europeiska storfamiljen. Efter många års tystnad om EU så har ledare från alla partier nu börjat ställa upp i tv-debatter och diskutera om Norge bör gå med. Statsministern och kristdemokaraten Kjell-Magne Bondevik var en av de politiker som tog upp östutvidgningen i sitt 1 maj-tal i helgen som en historisk händelse.

Tänka igenom frågan
Norges statsminister som tidigare var emot EU tänker nu själv igenom frågan om ett norskt medlemskap och tycker att det är viktigt att ställa frågan igen.

– Det är nödvändigt att tänka igenom ståndpunkter på nytt, för EU är inte längre en västlig rikemansklubb utan en mer alleuropeisk organisation, säger Bondevik.

Men vi har ingen brådska i Norge att ta ställning, säger han. Debatten måste vara lugn och nyanserad.

Vänstern mer EU-positiv
Cirka 60 procent av norrmännen tror att landet kommer att vara EU-medlem inom sex år. Ja-sägarna är fler än Nej-sägarna sedan en tid tillbaka. Det är framförallt många väljare på vänstersidan som tidigare var negativa som blivit alltmer positiva.

Arbeiderpartiets ledare Jens Stoltenberg, som är ja-sägare, tog också upp EU-frågan i sitt 1 maj-tal. Han sa att nu måste norrmännen tänka över om de vill ansluta sig till gemenskapen med 25 EU-länder eller om de ska hålla sig till Island och Lichtenstein. Sedan sa han åt den fnissande publiken att försöka hålla sig för skratt.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista