Kina ställer in möte med norsk minister

Kina har beslutat att ställa in ett viktigt möte mellan Kinas och Norges fiskeriministrar. Orsaken är sannolikt missnöjet över att regimkritikern Liu Xiaobo fick Nobels fredspris i år. Norsk exportindustri, inte minst fiskenäringen, har hoppats på stora affärer med Kina, men de riskerar nu att gå i stöpet.

Det var när Norges fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen landade i Shanghai i dag som hon fick beskedet att mötet senare i veckan med kollegan, Kinas vice fiskeriminister, är inställt.

Tanken var att de skulle diskutera flera samarbetsfrågor inom fiskerinäringen. Men så blir det alltså inte.

Norska utrikesdepartementet har inte fått någon officiell förklaring till varför mötet har ställts in, men få tvivlar på att det är just på grund av fredspriset. Och personer i Berg-Hansens följe säger att enligt norska ambassaden i Peking är orsaken just missnöje med fredspriset.

Det här är den första konkreta kinesiska åtgärden mot Norge för att den norska Nobelkommittén gav priset till Liu Xiaobo.

Att kommittén inte är en del av den norska statsförvaltningen, som saknar möjligheter att påverka vem som får priset, det är ett argument som inte biter på den kinesiska ledningen.

Redan i somras lät kineserna förstå att ett pris till den kinesiske regimkritikern skulle försämra relationerna mellan länderna.

Den norska fiskeindustrin har hoppats mycket på ett frihandelsavtal med Kina. Det skulle kunna öka exporten till landet. Förhandlingar om frihandel har redan inletts, men nu riskerar man att få vänta åtminstone ett tag.

I dag ligger Kina på plats nummer åtta på listan över vilka länder som köper mest norsk fisk. Om förhandlingarna inte blir av kan det kosta fiskerinäringen över 400 miljoner svenska kronor om året i uteblivna inkomster.

Också andra affärer med Kina kan drabbas om det är något slags handelsbojkott Peking tänker straffa Norge med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".