Kryssningar allt populärare i Norden

Lyxkryssningar blir alltmer populära bland oss nordbor. Det är inte bara blåhåriga pensionerade amerikaner som åker på den här typen av semester längre. Branschen upplever ett genombrott här i Norden, men samtidigt är kryssningsturismen mycket känslig i terrortider.

Det är testseglats på Oslofjorden med ett av världens mest exklusiva kryssningsfartyg - nya Jewel of the Seas. Det jättelika fartyget har utvändiga glasshissar, i nattklubben roterar hela baren och spa-avdelningen i indisk stil är så stor att man kan gå vilse. Fartyget tar 2 500 passagerare och ska gå både i Norden, USA och Karibien. Och det är inte bara äldre passagerare numera. Idag är medelåldern runt 40 år. Många reser med barn. Det norsk-amerikanska bolaget Royal Caribbean, som äger fartyget, är ett av de största bolagen på Oslobörsen. Svensken Magnus Wrahme som är nordenchef ser positivt på framtiden.

De flesta kryssningsturisterna är amerikaner men de från Norden ökar i antal. Kryssningarna är inte lika dyra som förr och har blivit ett alternativ till charterresor. Förra året reste 50 000 nordbor på kryssingar, hälften av de var norrmän. Magnus Wrahme tror inte att den norska nyrikedomen är förklaringen utan att båtlivet ligger i den norska folksjälen. Dessutom var norrmännen tidiga med kryssningar.

Royal Caribbean hade en vinst på 350 miljoner dollar förra året. Aktien är också noterad på New York-börsen. På Oslobörsen har aktien stigit med 30 procent i år. Ökande efterfrågan är en förklaring, men norska analytiker tycker att aktien är för högt värderad nu och att bolaget måste effektivisera mer.

Kryssningsföretaget är mycket känsligt i terrortider. Efter elfte september och efter Madrid-attentaten rasade aktien och Magnus Wrahme säger att terrorn gjort att bolaget arbetar ännu mer med säkerheten.

Beatrice Jansson, Oslo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista