"Onödigt med övergångsregler"

Övergångsregler för de nya EU-länderna är onödiga, hävdar tyska forskare i en färsk rapport till EU-kommissionen. Inte mer än några tusen personer per år kommer att söka sig till Sverige, enligt studien.

Herbert Brücker är en av huvudförfattarna.

– Många är rädda för invandring men jag tror att rädslan är överdriven. Vi räknar med att det på lång sikt kan komma mellan tre och fyra miljoner till alla de gamla EU-länderna. Av dem väntas 60 procent komma till Tyskland och sammanlagt 100 000 till Sverige under 20 år, så Sverige kommer att ta emot ganska få immigranter, säger Herbert Brücker.

Flyttar till landsmän
Undersökningen visar att människor som flyttar utomlands i första hand flyttar till länder som ligger nära och där det redan finns landsmän. Därför spelar det inte så stor roll att Sverige inte har några övergångsregler som begränsar invandringen. De som vill till Tyskland väntar hellre några år istället för att flytta till Sverige med en gång.

Det handlar alltså bara om 5000 personer per år som väntas komma hit. Det kan jämföras med att det redan idag kommer ungefär 20 000 per år som invandrare och flyktingar.

Ingen ström av immigranter
Sandro Scocco, chefsekonom på arbetsmarknadsstyrelsen, AMS tror inte heller på någon ström av immigranter från de nya medlemsländerna.

– Däremot är det så att vissa sektorer kan komma att drabbas relativt hårt. Det är ju de sektorer som i dag är skyddade av att man både producerar och konsumerar produkterna lokalt, som byggsektorn och andra tjänstenäringar, säger han.

Kortsiktig diskussion
Inom vissa branscher skulle det alltså kunna bli konkurrens om jobben, men påpekar Sandro Scocco, diskussionen som förs nu handlar bara om de kortsiktiga effekterna av de nya EU-ländernas inträde.

– I ett längre perspektiv är en invandring väldigt välkommen, för det kommer att göra det lättare för oss att hantera de stora pensionsavgångarna vi har framför oss, enligt Sandro Scocco.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista