Annandag pingst snart inte helgdag

Annandag pingst kommer inte längre vara en helgdag. Istället ska nationaldagen bli en helgdag, enligt vad en utredning kommer att föreslå i dag. Att det blir just annandag pingst som försvinner är kyrkans eget förslag.

Nationaldagen den sjätte juni ska bli en helgdag, det vill riksdagen sen tidigare. Men frågan för utredningen har varit om man ska ta bort en annan helgdag eller bara införa en ny helgdag. Beskedet blir alltså att Annandag pingst tas bort.

Inte lika stark ställning
Det är faktiskt Sveriges Kristna råd som valt denna dag. Det var nämligen den minst dåliga kristna helgdagen att ta bort, berättar generalsekreteraren Sven-Bernhard Fast.

– Det handlar väl mest om att den inte har lika stark ställning som egen firningsdag som till exempel Kristi Himmelsfärdsdag och Trettondag jul som också har nämnts.

Pingsten är ju bröllopens och hänryckningens tid, men nu ska alltså annandag pingst försvinna. Det får kritik från vitt skilda håll. LO och kristdemokraterna anser inte att man behövt ta bort en dag.

Två minuter per dag
Lennart Sacredeus som är kristdemokratisk europaparlamentariker tycker inte det är någon bra idé.

– Jag tycker att det är fullständigt onödigt. Det handlar om en arbetstidsförkortning på två ynka minuter per arbetsdag. Eller 0,4 procent av hela arbetstiden om vi fortsätter att behålla pingsthelgen som en långhelg. Det tycker jag är fullt rimligt med den långa tradition som pingsthelgen har.

Ingemar Göransson är LO:s expert i utredningen.

– Det kommer att stöka till det i arbetslivet, schemaläggningar och annat. Det innebär att människor som jobbar skift och i butikerna kommer att få mindre ersättningar och så vidare. Det finns en hel räcka konsekvenser som inte är särskilt viktiga för svensk fackföreningsrörelse. Vi tycker att hela idén är onödig.

Även andra tyckte ju det. Varför föreslår man ändringen?

– I den expertgrupp där jag ingick och där arbetsmarknadens parter var med var det ingen som tyckte att det här var en pigg idé.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista