Valet 2010

Rekordmånga överklagade riksdagsvalet

Det blev totalt 120 överklaganden av riksdagsvalet. Men prövningen tar tid och beslut väntas tidigast i november.

– Först och främst kommer de här besvären att kungöras i Post och Inrikes Tidningar så att den som vill kan yttra sig eller skriva om man vill säga någonting. Det yttrandet ska lämnas in till valprövningsnämnden. Sedan kommer vi att infordra yttranden från länsstyrelser och ibland kommuner och sedan ska vi själva avge någon sorts yttrande innan vi överlämnar alltsammans till valprövningsnämnden som fattar beslut, säger Vivan Nilsson på Valmyndigheten.

I fredags gick tiden ut för att anmäla eventuella felaktigheter i samband med riksdagsvalet i september.

De flesta av de 120 anmälningarna som kom in gäller valkretsar i Göteborg, Halland och Värmland.

Flera personer har till exempel överklagat valresultatet i Halmstad, där över 200 förtidsröster låstes in av misstag i ett valv och aldrig räknades.

Även valet i Arvikas valkrets i Värmland har fått flera anmälningar. Där överlämnades ogiltiga röster till länsstyrelsen i en kasse, i stället för i en förseglad påse.

När Valmyndigheten hört alla parterna kommer ärendet att gå över till riksdagens valprövningsnämnd, som kommer med beslut om ett eventuellt omval i de berörda valkretsarna tidigast i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".