Utbildningsminister Jan Björklund presenterar den nya läroplanen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Nya läroplanen

Kunskapsmål från årskurs tre

Nästa höst genomförs en av de största förändringarna på många år i grundskolan. Eleverna kommer att mötas av en ny läroplan och nya kursplaner.

Den nuvarande läroplanen är för dålig säger utbildningsminister Jan Björklund, fast även den las fram av en borgerlig regering.

– Jag tänkte inte stå och försvara den bara för att den var borgerlig om den nu var dålig. Alla läroplansförändringar har innehållit positiva element och negativa element. Att man tog bort det centrala ämnesinnehållet och att det skulle bestämmas på varje skola självt var inte bra. Nu diskuterar alla att vi gör stora skillnader mellan skolorna, men det är klart vi har. Det var ju det som var hela idén, säger Jan Björklund.

Nu ska alltså ämnesinnehållet tillbaka i läroplanen igen, så att undervisningen blir mer likvärdig över hela landet. Därför kommer det att finnas kursplaner i alla ämnen, till exempel

Detta efter att en statlig utredning för några år sedan kom fram till att lärarna inte ens visste vad de skulle lära ut i alla ämnen. Nu ska det bli färre men tydligare mål, som ska vara lätta att begripa.

I den nya läroplanen kommer det också att fastställas kunskapsmål redan i årskurs tre. I dagsläget är den första kontrollstationen i femte klass.

Det här är en förändring som Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor, Mikael Damberg, tycker är bra. Socialdemokraterna hade gärna sett en ännu tidigare utvärdering av barnens kunskaper.

– Vi går ju längre än den nya läroplanen och säger att man bör jobba med kunskapsuppföljning redan i årskurs ett för att se hur långt barnen har kommit både i matematikutveckling och i läseutveckling. Kunskapsuppföljningen är bra i den nya läroplanen, säger Mikael Damberg.

 - Jan Björklund (FP) och Rosanna Dinamarca (V) diskuterar nya läroplanen i Studio Ett

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".