Nytt LO-förslag för stabilare socialförsäkringar

LO vill göra om socialförsäkringarna, till exempel sjukförsäkringen, så att villkoren inte ändras så ofta utan blir mer stabila.

I den strategi för framtiden som ska diskuteras på LO-kongressen i sommar och som styrelsen välsignat, förs ett resonemang om att en ökad del av försäkringsskyddet kan bestämmas i förhandlingar mellan parterna på arbetsmarknaden.

– I de länder som har ett större partsinflytande så är systemen mer stabila över tid. I Sverige har vi majoritetsbestämmande men har man mer av förhandlingar och alla måste acceptera de förändringar som genomförs, säger Iréne Wennemo, utredningschef på LO.

Gemensamt intresse
Iréne Wennemo pekar på att arbetsgivare och fack kan ha ett gemensamt intresse av att staten tar över kostnaderna för en anställd som av olika skäl inte kan arbeta fullt ut.

Om parterna ska betala mer av till exempel sjukförsäkringen, så kommer de att bli mer intresserade av att människor kommer tillbaka snabbare i arbetet, tror Iréne Wennemo, som med LO-styrelsen stöd alltså öppnar för ett ökat inslag av avtalsförsäkringar.

– Om man låter parterna ta ett större ansvar så kan det finnas ett intresse av att man snabbt kommer tillbaka i arbete igen och av att man hittar anpassade lösningar, säger hon.

Risker kopplade till arbetet
Enligt Wennemo kan ett ökat inslag av avtalsförsäkringar gälla risker som är kopplade till arbetet.

Övergripande håller Wennemo fast vid LO-linjen att socialförsäkringarna ska bygga på lagstiftade rättigheter som är lika för alla och som ger skydd om man förlorar sin inkomst.

Mindre löneökningar
Om mer av försäkringar ska betalas avtalsvägen, förutser LO att det kommer att betyda att löneökningarna blir mindre och tycker därför att kostnaderna ska spridas på fler genom att tjänstemän och arbetare i framtiden ska ingå i samma försäkringskollektiv.

Det finns en lång rad komplikationer i hur framtidens socialförsäkringar ska betalas och produceras.

Statsminister Göran Persson har skissat offentligt på en modell som liknar den för pensionerna - staten garanterar en grund, ovanpå det skulle komma avtalslösningar och på toppen individuella försäkringar:

Irene Wennemo avvisar den modellen.

– Just den lösningen tycker inte jag är bra för då skulle man ha en grundtrygghet och sedan skulle bara de som har en hygglig position på arbetsmarknaden få avtalslösningar. Individuella lösningar har väldigt stora grupper inte möjlighet att teckna, de som har en kronisk sjukdom till exempel, säger Iréne Wennemo.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".