Större risker tas med icke-väljares pensioner

Det har gått ett halvår sedan sjunde AP-fonden började ta större risker med icke-väljarnas pensionspengar. Men många sparare som avstår är okunniga om riskerna. Det anser både politiker och branschföreträdare.

Ingrid Bonde, VD för AMF Pension, tycker att det är märkligt att icke-väljarnas premiepensionspengar utsätts för så pass hög risk.

– De som har valt att vara icke-väljare har ofta har gjort det för att de inte tycker att de har tid, ork eller kunskap att sätta sig in i systemet och vill att någon annan tar hand om pengarna åt dem. Att ha en så hög risk för den kundkategorin tycker jag är lite märkligt, säger Ingrid Bonde.

Märkligt hur då?

– Det är en högre risk än vad icke-väljarna får i det andra systemet, tjänstepensionssystemet där vi har arbetat med vissa andra pensionsbolag, säger Ingrid Bonde.

Ingrid Bonde är vd för en av de stora tjänstepensionsförvaltarna, AMF Pension, och tidigare bland annat chef för Finansinspektionen.

Hon är kritisk till att icke-väljarnas pengar i premiepensionssystemet placeras i en fond som kan låna på sitt aktieinnehav:

– Det innebär att du stoppar in 100 kronor, den som har tagit hand om de pengarna lånar sedan 50 kronor till och köper aktier för alla 150 kronor, säger Ingrid Bonde.

Vad innebär det om börsen går dåligt?

– Om börsen går dåligt så förlorar du mer än de pengar du har stoppat in, säger Ingrid Bonde.

Om börsen går bra, däremot, har icke-väljaren chans att göra en god affär.

Det är ett skäl till varför riksdagsmajoriteten av borgerliga och socialdemokrater i vintras beslutade att den här möjligheten till så kallad hävstång kunde användas, enligt kristdemokraten Mats Odell, tidigare finansmarknadsminister.

– Den lilla delen av pensionsavsättningar till din pension är till premiepensionssystemet medan 85 procent av avsättningen går till det, kan vi säga, riskfria inkomstpensionssystemet. På den här lilla delen är det rimligt att, medan man är ung, ta en högre risk för att i slutändan få en högre pension. Vi vet satsningar inom till exempel aktier som det här är frågan om, med hävstång, över tid ger en bättre avkastning än lägre risk, säger Mats Odell.

Kalle Larsson som representerar Vänsterpartiet i pensionsfrågor, kände inte till hur icke-väljarnas pengar placeras och är kritisk till hela PPM-systemet.

– Detaljerna till systemet och precis hur placeringarna görs tror jag oerhört få personer känner till och det är en del av bekymret med det här systemet, säger Kalle Larsson.

Ingrid Bonde på AMF, tycker att det nya pensionssystemet är bra, men anser, också självkritiskt, att information om det kunde vara bättre.

– Eftersom det nya pensionssystemet innebär att individen tar konsekvenser av det val eller icke-val den har satt sig i så är det viktigt att man förstår konsekvenserna av de valen och att vi måste hjälpa till och få folk att förstå vad som händer om de väljer vissa saker eller inte väljer vissa saker, säger Ingrid Bonde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".