Inga stora överraskningar väntas i Borgs budget

Den 12 oktober presenterar regeringen sin budgetproposition för 2011. Vid lunchtid går finansminister Anders Borg den traditionella budgetpromenaden till riksdagen, och därefter följer en budgetdebatt.

Budgetdebatten direktsänds i P1 kl. 13.00-15.45,

Flera av delarna i höstbudgeten är kända sedan tidigare, det handlar till exempel om mer pengar till kommuner, pensionärer och studenter.

Pensionärer kan se fram emot sänkta skatter och för studenterna har regeringen lovat att höja maxbeloppet för studielån från nästa sommar, vilket innebär cirka 500 kronor mer i studielån per månad för en student.

Avdraget för hushållsnära tjänster, det så kallade rut-avdraget blir kvar. Samma sak gäller för rot-avdraget.

Regeringen har också lovat att höja grundavdraget för den som hyr ut sin bostad i andra hand till 18 000 kronor nästa år.

Inom vården vill regeringen bland annat genomföra satsningar riktade till multisjuka äldre, och personal inom äldreomsorgen ska få bättre utbildning.

I sin regeringsförklaring den 5 oktober sa statsminister Fredrik Reinfeldt att regeringen ska lägga fram en ny läroplan och ett nytt betygssystem.

– En ny skollag, en satsning på matematik, en ny gymnasieskola. Regeringen har som ambition att stärka utbildningen. Fler undervisningstimmar ska också ges i grundskolan, sa Fredrik Reinfeldt.

Vissa reformer som alliansen utlovat ska infrias när det finns ekonomiskt utrymme, och det återstår att se om regeringen anser att det finns det till nästa år.

Det handlar bland annat om restaurangmomsen som ska sänkas från 25 till 12 procent. Regeringen har också sagt att den vill fortsätta med inkomstskattesänkningar, men bara om läget i ekonomin tillåter det.

När det gäller tillväxten i den svenska ekonomin väntas regeringen vara något försiktigare i budgetpropositionen för 2011 än i tidigare prognoser.

– Man hade nog valglasögonen på sig när man lade sin prognos i augusti, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

Senare väntas de rödgröna lägga en gemensam budgetmotion som motförslag till regeringens budgetproposition.

Senast den 27 oktober måste det motförslaget lämnas in till riksdagen.

Hållpunkter under tisdagen:

8.00 Regeringens budgetproposition släpps till oppositionen och medierna.

9.00 Finansminister Anders Borg håller presskonferens på finansdepartementet

12.30 Finansminister Anders Borg promenerar till riksdagen med budgetpropositionen

13.00 - 18.00 Budgetdebatt i riksdagen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".