Ödesstund för Ariel Sharon

Det svåra bakslaget för Israels premiärminister Ariel Sharon, i söndagens omröstning inom Likudpartiet om hans plan att flytta en del av bosättarna på Gazaremsan, väcker blandade reaktioner.

Kommentatorerna är dock ense om en sak: Ariel Sharons ödesstund har kommit. Det är nu han måste visa sin skicklighet som ledare.

”Likud förnedrar premiärministern i omröstningen om Gaza” och ”En ledare utan parti”, är ett par av rubrikerna i tidningen Haaretz på måndagen.

Det här är den definitiva skilsmässan mellan bosättarna och deras portalfigur, arkitekten bakom bosättningarna under årtionden, Ariel Sharon, skriver tidningen.

Sharon har inte lyssnat på de inflytelserika personerna inom partiet. Han har litat till sin egen starka ställning och popularitet och idag står han ensam utan något parti bakom sig, anser Haaretz.

Lockar massor av väljare
Den mer konservativa tidningen Jerusalem Post är övertygad om att Sharons ställning inte är hotad, av det enkla skälet att det inte finns någon annan inom Likud, som lockar väljarmassorna till partiet så som han gör.

Tidningen tror därför att det blir en ny omröstning, men den här gången en folkomröstning eftersom stödet för en fredlig lösning på konflikten med palestinierna är mycket starkare hos israeler i gemen än inom Sharons eget parti Likud.

Stort stöd bland väljarna
Tidningen Maariv är inne på samma linje. Sharon har inget annat val än att gå vidare med planen på att flytta på bosättarna från Gaza och den här gången bör han låta väljarkåren rösta, där har han ett stöd för den.

”Han har fastnat halvvägs uppe på berget med en betongmur framför sig. Lyfter han foten från gaspedalen nu rullar han tillbaka ner i avgrunden”, skriver Maariv.

Premiärministern utan parti
Ariel Sharon vaknar upp till en ny verklighet på måndagen. Han är premiärministern utan parti, skriver tidningen Yediot under rubriken Sharons sista strid.

Om det på sistone har verkat som om Sharon inte har haft kontroll över sina ministrar, så blev det på söndagen uppenbart att han inte heller har sina egna partimedlemmar bakom sig.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista