Kvinnor erbjuds bröstcancerförsäkring

I Sverige går det sedan en tid tillbaka att teckna specialförsäkringar. Ett exempel är ett erbjudande i ett kvinnomagasin där kvinnor erbjuds att teckna en särskild försäkring som ger ersättning till den som drabbas av bröst- och underlivscancer. (Ekot och SR Göteborg)

Ingrid Kössler är ordförande i bröstcancerföreningens riksorganisation.

– I så fall skulle vi alla behöva en rad olika försäkringar för alla de sjukdomar vi kan drabbas av under livet. Det kanske handlar om uppemot 20 försäkringar, säger hon.

Frisk i tre år
Det som utmärker specialförsäkringar är att de bara pekar ut vad som omfattas av försäkringen, jämfört med vanliga sjuk- och olycksfallsförsäkringar som i stället pekar ut vad som inte omfattas av försäkringen.

Den här försäkringen erbjuds kvinnor 18 till 64 år och ger ersättning om de drabbas av bröstcancer eller cancer i underlivet.

Månadspremien är mellan 29 och 109 kronor beroende på ålder, ju yngre desto lägre premie, fram till 65 års ålder då försäkringen upphör.

Det finns inga krav på hälsodeklaration men att man ska ha varit frisk i minst tre år om man tidigare haft en cancerdiagnos.

Bra för dem som haft cancer
Bröstcancerföreningens ordförande Ingrid Kössler är tveksam till den här försäkringen, samtidigt som hon säger att den kan vara bra för dem som redan haft en cancer.

– Jag vet en kvinna som har tecknat den här försäkringen för att hon inte kunde få någon annan. Jag skulle också kunna tänka mig yngre kvinnor som har haft flera fall av bröstcancer i släkten, som känner att de behöver ett extraskydd mot bröstcancer, säger hon.

Ersättningen är först 50 000 kronor och ges som ett engångsbelopp när cancerdiagnosen ställts.

Dessutom betalas 5 000 kronor ut varje månad under ett år.

Vill inte skrämma någon
Bakom den nya försäkringen på den svenska marknaden är världens största försäkringsbolag, American International Group, AIG.

Magnus Olsson är privatmarknadschef på AIG i Europa och han tycker till exempel inte att försäkringen är skrämselpropaganda.

– Vi har tagit hjälp både externt och internt, skickat runt och haft det här på lite remiss för att se vad folk tycker och tänker och hur man reagerar. Dels får man tänka på i vilket forum vi syns och det är just i en kvinnlig tidning och man pratar väldigt mycket om just bröstcancer i de här tidningarna. Sedan har vi varit noga med att formulera oss så mjukt och fint som vi kan utan att skrämma upp någon, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se 
Jenny Lööf, SR Göteborg
jenny.loof@sr.se
Erik Thorsson, SR Göteborg
erik.thorsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".