Den brittiska tidningen Daily Mirrors bilder på brittisk tortyr

Nya anklagelser mot brittiska soldater

Nya anklagelser om brittiska soldaters beteende mot fångar i Irak har publicerats i London. Enligt Daily Mirror, som tidigare publicerat bilder på hur brittiska soldater misshandlar och förnedrar en irakisk fånge, finns hundratals liknande foton.

Bilderna på hur en man i brittisk uniform misshandlar och kissar på vad som ser ut att vara en irakisk fånge chockade britterna i lördags. Idag säger tidningen som publicerade bilderna, Daily Mirror, att det fanns hundratals liknande foton på brutal behandling och förnedring av irakiska fångar och att brittiska soldater i Irak bytte bilder med varandra och hade dem som souvenirer.

Tvivlar på bildernas äkthet
Regeringen och militärledningen har reagerat snabbt och sex underofficerare sägs hållas i förhör. Samtidigt har en rad militärexperter sagt att de tvivlar på att de publicerade bilderna är äkta, eller ens tagna i Irak.

De ser arrangerade ut, säger de, och pekar på en rad detaljer som att det inte syns några spår av smuts eller blod på fångens kropp, att soldatens uniform och vapen är för rena och att vapnet är av en sort som inte använts i Irak.

Var med vid misshandeln
Daily Mirror står fast vid att bilderna är äkta och säger sig ha fått dem från två soldater i regementet som var inblandat. En av dem, soldat A som han kallas, säger att han var med när misshandeln på bilderna ägde rum, att det inte var ett enstaka tillfälle och att högre officerare kanske inte visste vad som pågick men alla andra visste.

Det spelar nästan ingen roll om fotona är äkta eller inte: skadan är skedd, bilden av att detta är hur brittiska soldater beter sig har gått ut över världen.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista