Kikhostan ökar i Göteborg

I Göteborgstrakten har nära 90 barn smittats av kikhosta hittills i år - trots att alla barn vaccineras mot kikhosta. Antalet smittade är dubbelt så många som under samma period förra året.

Rose-Marie Carlsson på Smittskyddsinstitutet som övervakar vaccinationsprogrammet, tror att en ny kikhoste-topp kan vara på väg. Samtidigt tror hon att uppmärksamheten på smittan kan ha minskat.

– Topparna i sig är väl inte allvarliga, utan det som är att lägga märke till det är att vi fortfarande har kvar kikhostan och alla är nog inte riktigt medvetna om det och att det tar tid att ta ner förekomsten av en sjukdom efter att man infört allmän vaccination, säger Rose-Marie Carlsson.

– Det är bra att man vet att det fortfarande finns kikhosta så att man aktar de mest ömtåliga, nämligen spädbarnen, fortsätter hon.

Vilka är det som behöver veta?

– Det behöver både föräldrar och vården veta, så att man tänker på att om det går långdragna hostor i bekantskapkretsen att det kanske kan vara kikhosta.

Livsfarlig för spädbarn
Det är för de allra minsta, spädbarnen, som kikhostan kan vara livsfarlig. För de lite äldre är inte smittan farlig, men den långdragna hostan kan vara påfrestande för både barn och föräldrar.

Sedan 1996 vaccineras därför alla barn mot kikhosta under sitt första år och smittan har gått ner rejält; från uppemot 20 000 fall om året till ett tusental.

Fortfarande smittas barn, eftersom de minsta inte har hunnit få alla sprutor. Skyddet är inte heller hundraprocentigt, dessutom avtar det så småningom.

Fler sprutor
Det finns en diskussion om att införa en spruta senare i livet för att förstärka skyddet

Smittan varierar med toppar med några års mellanrum. I exempelvis göteborgstrakten har det i år varit fler fall än samma period förra året, men färre än förförra året.

Nu kan en ny topp kan vara på väg, men det kan också vara så att man i göteborgstrakten är bättre på att upptäcka smittan, säger Rose-Marie Carlsson på Smittskyddsinstitutet.

– Ja, det är väl inte uteslutet, men vi får nog räkna med att det är en ganska liten topp jämfört med de vaccinfria åren ändå, så det ska inte behöva bli mer än kanske några tusen fall per år istället för 1 000 fall per år totalt i Sverige, säger Rose-Marie Carlsson .

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista