Konflikten i Georgien trappas upp

Konflikten mellan centralmakten i Georgien och den autonoma regionen Adzjarien växer. Alla förbindelser från Georgien till Adzjarien har klippts av och nu hotas den lokale ledaren i Adzjarien med ett ultimatum från landets president.

Konflikten mellan ledaren Aslan Abashidze i Adzjarien och president Saakasjvili och hans centralmakt i Tbilisi skärptes i helgen. Det började med en militärövning av georgiska armén strax norr om Adzjarien.

Sprängde broar
Den smått paranoide ledaren i Adzjarien, Aslan Abashidze, var övertygad om att detta var början på en invasion från centralmakten. Han har inte varit i själva Georgien eller Tbilisi på flera år av rädsla för att bli utsatt för attentat.

För att undvika invasionen lät Abashidze sin milis spränga tre broar och därmed skära av landförbindelserna från Georgien. Dessutom bröts järnvägsrälsen upp vid gränsen. Det innebär att inga oljetransporter kan nå den enorma oljeutskeppningshamnen i Batumi och inga varor kan fraktas vidare från Batumis hamn vidare till Georgien.

På söndagen kom den georgiske presidentens svar: Inom tio dagar måste ledarna i Adzjarien ha inordnat sig i ledet och lyda landets författning, annars kommer ledarna avsättas.

Söker stöd i Moskva
Abashidzje som styrt Adzjarien med hårda handskar och vapenmakt har inte svarat på hotet än. Vid tidigare konflikter med Tbilisi har han sökt stöd hos Ryssland genom otaliga besök i Moskva.

Moskva har halvhjärtat också den här gången gett Abashidze visst stöd och varnat Saakasjvili för konsekvenserna av att invadera Adzjarien.

Ryssland har militärbaser kvar i Adzjarien och har under den snart halvåriga konflikten mellan Abashidze och president Saakasjvili oftast tagit Abashidzes parti. Men när konflikten senast riskerade att övergå i våldsamheter lyckades Saakasjvili få Moskva på sin sida. Då genom att erbjuda att lämna över tjetjenska rebelledare som gömt sig i Georgien.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".