Polen tillväxtmarknad för utländska banker

Polen var förra året det enda landet i EU som inte drabbades av recession. Sveriges största bank Nordea har idag Polen som sin största tillväxtmarknad och var där tredje störst på nylån förra året.

2007 inledde Nordea det de kallar för turboplanen i Polen. I dag har de 160 bankkontor i landet och innan årsskiftet ska Nordea ha över 200 bankkontor i Polen.

Så här förklarar Marcin Mendrykowski, Nordeas regionchef i Warszawa:

– Polen är en intressant marknad för bankerna. Fortfarande saknar 40 procent av befolkningen ett eget bankkonto och antalet bankkontor per invånare ligger under snittet inom resten av EU, förklarar Marcin Mendrykowski.

Och det finns ett sug efter klassiska banktjänster som lån och kreditkort och dessutom vill polackerna ofta ha sitt bankkontor nära arbetet eller sitt hem.

Men svenska bankers erfarenheter i bland annat Baltikum visar att det är lättare sagt än gjort att etablera sig på nya marknader.

Jakub Swiecicki, analytiker och Östeuropaexpert vid Utrikespolitiska Institutet, varnar för att underskatta de kulturella skillnaderna. Men han ser också en rad möjligheter.

– Det är en stor marknad, 38 miljoner människor. Det är mycket svenska investeringar och den polska marknaden är faktiskt större exportmarknad för svenska företag än vad Ryssland är. Sedan är det väldigt hög tillväxt, säger han.

– Men sedan finns det förstås nackdelar också, som ett stort mentalt avstånd. Geografiskt sett är det nära, men kulturellt svårt att kommunicera på grund av kulturella skillnader. Men just nu är Polen en ganska utvecklad marknad där österrikiska, italienska, spanska, holländska banker konkurrerar med varandra, säger Jakub Swiecicki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".