Schaktet är 60 centimeter brett. Foto: Hugo Infante/Scanpix

Allt klart för räddning av instängda gruvarbetare

Efter 68 dagar ska nu äntligen upptagningen av de 33 innestängda chilenska gruvarbetarna börja. Midnatt i Chile, klockan fem på morgonen på onsdag i Sverige, ska operationen sätta igång.

Anhöriga till de innestängda gruvarbetarna jublade till avsked när jätteborren T-130 igår lämnade San José efter uträttat värv.

På bara drygt en månad, två månader snabbare än beräknat, lyckades T-130 borra det 60 centimeter breda schakt genom vilket den specialbyggda hissen Fenix ska lyfta upp de 33, en efter en.

Gruvministern Laurence Golborne berättade att de tester som utförts med Fenix har gått bättre än någon vågat hoppas.

--Hissen har skött sig perfekt, den har rört sig med absolut balans både där vi lagt in stålrör och där berget är naket. Det har inte ens fallit ner något damm.

Men mitt i glädjen och segeryran varnar Golborne för att ta ut någonting i förskott.

--Kom ihåg att ännu har vi inte tagit upp en enda, och fortfarande kan mycket hända. Hissen kan fastna, stenar kan lossna, någon kan drabbas av panik.

Men förberedelserna, inte minst de psykologiska, har varit så noggranna att alla innerst inne tror att det hela ska få ett slut som är värdigt det väldiga drama det rör sig om.

Gruvarbetarna själva har vädjat till det enorma pressuppbådet att ha tålamod.

--Låt oss först träffa våra familjer några dagar. Sen ska vi berätta allt.

Men innan dess ska de också träffa Chiles president Sebastian Piñera, som har sagt att han tänker vara kvar vid gruvan tills den siste kommit upp. Också Bolivias president Evo Morales kommer att närvara för att ta emot en boliviansk gruvarbetare som ingår i gruppen av innestängda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".