Larry King intervjuar Hamid Karzai i CNN. Foto: CNN.
Afghanistan

USA tonar ner Afghansamtal med talibaner

Afghanistans regering för inofficiella förhandlingar med talibanerna för att försöka få slut på kriget. Det bekräftade Afghanistans president Hamid Karzai i en intervju som sändes i går i amerikanska CNN.

– Sedan en längre tid tillbaka för vi samtal med talibanerna som landsmän till landsmän, sa president Hamid Karzai i intervjun med CNN.

Det handlar än så länge inte om några formella förhandlingar, sa den afghanske presidenten, utan om kontakter med talibanerna på inofficiell nivå.

Hamid Karzai sa också att han räknar med att mer formella fredsförhandlingar med talibanerna ska komma igång, nu när regeringen tillsatt ett särskilt fredsråd.

– Nu när fredsrådet är utsett, så kommer samtalen med talibanerna att bli mer strukturerade, sa president Karzai.

I Washington försöker Obama-administrationen tona ned betydelsen av Karzais uttalanden.

President Obamas Afghanistan-sändebud Richard Holbrooke bekräftade att Afghanistans regering har regelbundna kontakter med talibanerna, men betydelsen av det ska inte överdrivas, sa Holbrooke, det här är uppblåst av medierna.

Han tillade att USA inte deltar i förhandlingarna med talibanerna.

I intervjun med CNN fick den afghanske presidenten också frågor om hur han egentligen mår. Flera amerikanska medier, däribland New York Times, har publicerat påståenden om att Karzai skulle vara mano-depressiv, beroende av mediciner, och att det skulle påverka hans ledarskap. Vad tycker du om de uppgifterna, frågade CNN:s Larry King

– De där påståendena är inte sanna, men ganska lustiga, sa den afghanske presidenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".