Netanyahus syften ifrågasätts efter nytt utspel

Fredsprocessen i Mellanöstern hänger fortfarande på en skör tråd sedan palestinierna i går tillbakavisade ett israeliskt förslag där Benjamin Netanyahu erbjöd byggstopp i bosättningarna i utbyte mot att palestinierna erkänner Israel som judisk stat.

I Israel frågar sig bedömare om Netanyahu försöker rädda fredsförhandlingarna eller försöker skifta fokus för att ge palestinierna skulden för ett misslyckande.

– Israels judiskhet har inget med saken att göra, sa en av president Mahmoud Abbas talesmän och krävde att Israel ovillkorligen upphör att bygga ut olagliga bosättningar på Västbanken innan fredssamtalen kan fortsätta.

Benjamin Netanyahus utspel om Israel som judisk stat kom samtidigt med ett löfte från Israels regering att inte ge upp någon mark till palestinierna utan en folkomröstning och dagen efter att regeringen ställt sig bakom ett kontroversiellt förslag om att nya icke-judiska medborgare i Israel ska svära trohetsed till den judiska staten.

Bedömare frågar sig om Netanyahu försöker rädda freden och hålla sin egen högerfalang i schack - eller om syftet är att lägga över skulden på palestinierna som inte vill erkänna Israel som judisk stat.

För palestinierna är detta en principfråga - 20 procent av Israels medborgare är araber, kristna och muslimer, och palestinierna har erkänt Israel, men att erkänna Israel som judisk stat vore i praktiken att ge upp den teoretiska möjligheten för palestinier som flydde 1948 att återvända.

Ytterst få palestinska förhandlare tror aktivt på rätten att återvända, men det är en förhandlingsfråga, inget man ger upp i utbyte mot att Israel börjar följa internationell rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".