Sänkt a-kassa i borgerliga budgetförslag

På måndagen lägger oppositionspartierna fram sina förslag till ekonomisk politik, som ett svar på regeringens och samarbetspartiernas vårbudget. Flera av partierna vill sänka ersättningen för dem som är arbetslösa.

Moderaterna är det parti som går längst i sitt förslag.

– Det finns ett direkt samband mellan den kraft med vilken man söker sig tillbaka till arbetsmarknaden och ersättningsnivåerna i systemet. Vi människor reagerar på de ekonomiska incitamenten. Vi behöver få bättre incitament för att arbeta och sämre incitament för att inte arbeta, säger moderaternas ekonomiska talesman Mikael Odenberg.

Ersättning till arbetslösa sänks
Enligt moderaternas förslag genomförs detta genom att arbetslöshetsersättningen sänks från dagens 80 procent av inkomsten till 70 procent efter de 100 första dagarna av arbetslöshet och därefter till 65 procent efter ytterligare 100 dagar. Dessutom slopas den nuvarande aktivitetsgarantin.

I moderaternas förslag sänks också ersättningen för förtidspensionärer och sjukskrivna.

Läkargranskning efter åtta veckor
Folkpartiet är inne på en liknande linje och vill att en person som är sjukskriven efter åtta veckor ska granskas på nytt av en läkare som är knuten till försäkringskassan.

Därmed kommer sjukskrivningarna och statens kostnader för dem att minska, enligt folkpartiet.

Man vill också sänka ersättningen för arbetslösa, men inte lika mycket som moderaterna. Folkpartiet föreslår en sänkning till 70 procent av arbetslöshetsersättningen efter 300 dagar.

– Det ska vara tydligt, att om man inte verkligen själv bidrar till att ställa om sig och ställa om sitt liv, så kan man inte räkna med att få ekonomi på samma nivå längre, säger folkpartiets Karin Pilsäter.

Skilda ersättningsnivåer
Centerpartiet vill införa skilda ersättningsnivåer för sjukskrivna och arbetslösa.

De som har barn under 18 år att försörja får enligt centerpartiets förslag 80 procent av ersättningen och övriga får 70 procent.

– Anledningen till att vi gör den här skillnaden är att Rädda barnen och många andra utredningar pekar på att vi har ett problem med fattiga barn i Sverige. Många finns i grupper där föräldrarna är arbetslösa och därför vill vi i stället höja ersättningsnivåerna för barnfamiljer och sänka för andra, säger centerpartiets Lena Ek.

Svårare att försörja sig på bidrag
Det ska löna sig att arbeta i stället för att vara sjuk eller arbetslös, var det sammanfattade intrycket av de borgerliga partiernas förslag.

Partierna är överens om att skatterna bör sänkas och att det ska vara svårare att försörja sig på bidrag i längden.

De borgerliga partierna är också ense om att på olika sätt underlätta för så kallade hushållsnära tjänster och att sjukskrivningarna måste minska rejält för att statens finanser ska bli bättre.

Kd-satsning på rehabilitering
Kristdemokraterna vill få tillbaka människor i arbetslivet genom att satsa mer på rehabilitering, säger deras ekonomiske talesman Mats Odell.

– Vi satsar mer på rehabilitering. Vi tror att det är viktigt att se till att människor som har blivit utbrända och som har problem får hjälp att komma tillbaka. Det är den största satsning vi gör, men den ger också väldigt mycket tillbaka, säger kristdemokraten Mats Odell.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se
Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".