Svenskt företag får utländsk ägare

På måndagen blev det klart att ett av de större telekomföretagen under Ericsson, LGP Allgon, hamnar i utländska händer. De svenska storägarna som består av en rad fonder, valde att sälja sina aktier.

I samband med försäljningen får Bengt Broman nu lämna vd-jobbet. Frågan är om verksamheterna blir kvar i Sverige?

– Det finns inga garantier någonsin i sådana sammanhang. Det finns ju inga garantier ens för ett rent svenskt bolag när man är tvungen att lägga ut en del produktion och utveckling också på sikt utanför landets gränser, svarar Bengt Broman.

Vad tror du skälet var att de svenska ägarna valde att sälja?

– Det var ett bra bud, det uppfattades som ett bra bud, en bra budpremie och sedan är det väl så att många institutioner är ju så att säga Sverigefonder, där det ska vara svenska bolag som ingår i fonderna. Om det är en utländsk ägare så är de ju regelmässigt tvungna att sälja. Andra institutioner kan ju äga utländska aktier, men man valde då av skälet som jag sa, att det var ett bra erbjudande, säger han.

Föregångare
Allgon var ett av telekom-Sveriges riktiga föregångare. Företaget startade redan 1946 och på senare år var de framför allt känt som tillverkare av antenner till mobiltelefoner.

Baserat i Åkersberga utanför Stockholm, var Allgon ett av de få lite större företagen under telekombranschens dominant Ericsson.

Men dålig lönsamhet ledde förra året fram till att bolaget gick ihop med LGP, ett annat svenskt telekomföretag. Tillsammans bildades ett bolag med 1 600 anställda, varav 1 000 i Sverige. Till över 90-procent ägdes företaget av svenska intressen, bland annat flera AP-fonder.

Snabb omställning i branschen
Men omställningen inom världens telekomindustri går snabbt just nu.

I december i fjol kom ett nytt bud på hela företaget, ett bud lagt av det Kalifornienbaserade telekomföretag Powerwave. De svenska fonderna valde att sälja och därmed leds nu också den svenska verksamheten från ett huvudkontor i staden Santa Ana.

LGP Allgons finanschef och vd:n Bengt Broman har fått beskedet att de får sparken.

– Vi hade säkert klarat oss i det korta perspektivet på egen hand, men den här konsolideringstrenden var ganska markant och vi kände mer och mer att de kunder vi har, som Siemens och Nokia, kräver leverantörer som har ett fullt produktsortiment, säger Bengt Broman.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Det amerikanska bolaget kontrollerar nu närmare 97 procent av bolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".