Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Budgeten

Regeringen siktar mot full sysselsättning

1 av 2
Finansminister Anders Borg presenterar regeringens budgetförslag på tisdagsmorgonen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - Regeringens prognos

I morse släppte regeringen sin budgetproposition för 2011. I budgeten skriver regeringen att politiken inom fyra specifika områden prioriteras: sysselsättning, utbildning, välfärd och miljö.

I regeringens budgetproposition ges en ljus bild av framtiden för den svenska ekonomin.

– Vi räknar med god tillväxt. Vi har starka offentliga finanser. Vi har en arbetsmarknad som i år har överraskat positivt och vi räknar med att det ska fortsätta, säger finansminister Anders Borg.

Regeringen anser att svensk ekonomi har utvecklats oväntat starkt den senaste tiden, och när efterfrågan och produktionen stiger de kommande åren väntas sysselsättningen att öka.

– Det finns en grundläggande styrka i svensk ekonomi när det blåser och knakar i andra delar av världen står vi solida, men det här bygger på att vi kan säkra drivkraften att komma i arbete, säger Anders Borg.

Arbetslösheten räknat som andel av arbetskraften i åldrarna 15-74 år blir 8,4 procent i år och faller till 8,0 procent nästa år. Arbetslösheten förväntas sedan falla till 6,0 procent 2014.

Det ljusare läget på arbetsmarknaden och den förbättrade orderingången för svensk exportindustri gör att regeringen nu räknar med att de offentliga finanserna kommer att bli starkare än bedömningen i 2010 års ekonomiska vårproposition.

– Sverige reser sig och vi ser en stark inhemsk efterfrågan. Men en hög arbetslöshet kvarstår och det är den stora utmaningen, säger Anders Borg.

Fram till 2014 ökar inkomsterna och underskottet i det offentliga finansiella sparandet väntas vända till ett överskott 2012 och närma sig 3 procent 2014.

I budgetpropositionen för 2011 föreslår regeringen att kommunsektorn tillförs 3 miljarder kronor i tillfälligt statsbidrag 2011. Anledningen är att även om det ekonomiska läget har förbättrats, så väntas inkomstutvecklingen i kommunsektorn ändå bli svag 2011.

Sammantaget tillförs kommunsektorn 8 miljarder kronor under 2011 i höjda statsbidrag.

I våras lovade regeringen 5 miljarder kronor i skattesänkningar för pensionärer 2011. I budgetpropositionen föreslås en ytterligare sänkning med 2,5 miljarder.

Skattesänkningen görs genom att grundavdraget höjs för alla som vid beskattningsårets ingång fyllt 65 år. Det innebär enligt regeringens beräkningar att de allra flesta över 65 år, cirka 1,5 miljoner personer, kommer att få sänkt skatt med mellan 1,5 och 2,8 procent av bruttoinkomsten.

När det gäller äldreomsorgen kommer regeringen med en rad förslag, som ska ge en "bättre och mer sammanhållen vård och omsorg för äldre". Bland satsningarna finns omvårdnadslyft för äldreomsorgens personal, och extrapengar för att äldre par ska kunna fortsätta leva tillsammans.

Regeringen vill också få omsorgen och vården i hemsjukvård, äldreomsorg, vårdcentral och sjukhusvård att samverka på nya sätt för att de mest sjuka äldre ska få bättre vård. Det hoppas regeringen uppnå genom en särskild satsning på att effektivisera vården och omsorgen, och på så sätt få den att i större grad utgår från patienternas behov.

När det gäller bostäder för äldre föreslår regeringen ett riktat stöd för att skapa fler platser i särskilt boende och trygghetsboende. Regeringen vill också ge extrapengar till kommuner som erbjuder lösningar så att äldre par ska kunna fortsätta att bo tillsammans.

I budgeten skriver regeringen om vikten av ett värdigt liv i i äldreomsorgen, och under 2011 avsätter regeringen 180 miljoner kronor för att genomföra en nationell värdegrund inom äldreomsorgen och genomföra en satsning som ska få fler kommuner att införa lokala värdighetsgarantier.

Grundskolan är i fokus för regeringens utbildningssatsningar i budgeten för 2011. Bland förslagen finns tidigare betyg och fler nationella prov för att kunna utvärdera elevers kunskaper, en förlängd läsa-skriva-räkna-satsning.

Regeringen vill också ha fler lektionstimmar i matematik i grundskolan.

Lärarna ska kunna få mer fortbildning i och med ett "lärarpaket" där lärare som undervisar i andra ämnen än de har behörighet för ska kunna få möjlighet att komplettera sin utbildning.

Regeringen vill skapa 30 000 nya lärlingsplatser i gymnasieskolan och 5 900 lärlingsplatser inom vuxenutbildningen samt ett lärarpaket med åtgärder för mer fortbildning.

Regeringen föreslår också en del satsningar på familjerna i budgetpropositionen för 2011.

Det särskilda bidraget för barn inom bostadsbidraget ska höjas. Jämställdhetsbonusen inom föräldraförsäkringen ska förenklas och förtydligas och kopplas direkt till uttaget av föräldrapenning.

Det ska göra jämställdhetsbonusen enklare att använda för de föräldrar som delar på föräldrapenningen.

När det gäller föräldraförsäkringen vill regeringen genomföra flera förändringar, bland annat ändra reglerna så att föräldrar ska kunna ta ut föräldrapenning samtidigt i trettio dagar under barnets första levnadsår.

Regeringen vill även att behandlingen av kvinnors graviditetsrelaterade besvär i trygghetssystemen ska analyseras och att brister åtgärdas. Regeringen vill också utreda möjligheten för föräldrar som är ensamma i sitt föräldraskap att kunna överlåta en del av föräldrapenningen eller att själv ta del av alla föräldraförsäkringens dagar.

Familjepolitiken beräknas under 2011 kosta 73,1 miljarder kronor. I det inkluderas inte kostnader för vårdnadsbidrag eller jämställdhetsbonus.

Dessutom presenteras regeringens ytterligare reformer som regeringen vill genomföra någon gång under mandatperioden.

Det handlar om ytterligare sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare, halverad moms för restaurang- och cateringtjänster, obligatorisk arbetslöshetsförsäkring, satsningar på forskning och utveckling och satsningar på infrastruktur.

Dessa genomförs endast om de offentliga finanserna medger det.

– Vi måste vara försiktiga, och de här satsningarna kan vi inte genomföra förrän vi har överskott i de offentliga finanserna, säger Anders Borg.

Det här är en försiktig budget, förklarar finansministern.

– Vi kommer säkert få kritik för att vi satsar för lite, men vi måste planera för kommande kriser. Ska vi vara tillbaka till överskott innan nästa kris så måste vi 2013 vara i ett sådant läge att vi klarar en ny lågkonjunktur.

Om det parlamentariska läget sa finansministern:

– Vi söker i första hand uppgörelser med Miljöpartiet i enskilda frågor, men också hos Socialdemokraterna, säger Anders Borg.

Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson Thomas Östros välkomnar den starka BNP-utvecklingen i år men ser ett antal orosmoln.

– Ett sådant är den kommunala sektorn. Förra året minskade sysselsättningen ordentligt i skola och omsorg och det fortsätter i år. Vi ser också att regeringen är utan initiativ när det gäller utförsäkringarna ur sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen, vilket jag tycker är synd, att man inte tar tillvara på uppgången till att stärka trygghetssystemen, säger Thomas Östros.

Sverigedemokraterna lägger en egen budget om två veckor och budgetdebatten i eftermiddag blir partiets första. Sverigedemokraten Johnny Skalin berättar att han tänker kritisera både regeringen och de rödgröna:

– Främst kommer jag att kritisera deras jobbpolitik som har misslyckats. Vi la fram ett eget budgetförslag i våras där vi särskilt vill återupprätta välfärdssamhället, säger Johnny Skalin.


Fråga

FAKTA: Regeringens budgetproposition

I budgetpropositionen föreslår regeringen åtgärder på sammanlagt cirka 13 miljarder kronor för 2011. Det handlar om åtgärder inom fyra områden: Sysselsättning, utbildning, välfärd och miljö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".