Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anders Borg: "En försiktig budget"

När finansminister Anders Borg presenterade budgetpropositionen för 2011 inledde han med att beskriva ett ljusnande läge för den svenska ekonomin, där arbetslösheten minskar och väntas fortsätta minska.

– Vi räknar med god tillväxt, vi har starka offentliga finanser, vi har en arbetsmarknad som i år överraskat positivt och vi räknar med att det ska fortsätta, säger Anders Borg.

Regeringen anser att svensk ekonomi har utvecklats oväntat starkt den senaste tiden, och när efterfrågan och produktionen stiger de kommande åren väntas sysselsättningen fortsätta öka.

Det ljusare läget på arbetsmarknaden och den förbättrade orderingången för svensk exportindustri gör att regeringen nu räknar med att de offentliga finanserna kommer att bli starkare än bedömningen i 2010 års ekonomiska vårproposition.

– Sverige reser sig och vi ser en stark inhemsk efterfrågan. Men en hög arbetslöshet kvarstår och det är den stora utmaningen, säger Anders Borg.

Det finns utmaningar och svårigheter, och finansminister Anders Borg återkom flera gånger under sin presskonferens till att det här är en försiktig budget.

– Vi kommer säkert få kritik för att vi satsar för lite, men vi måste planera för kommande kriser. Ska vi vara tillbaka till överskott innan nästa kris så måste vi 2013 vara i ett sådant läge att vi klarar en ny lågkonjunktur.

Flera reformer som regeringen tidigare utlovat kommer att bli av senare, säger finansminister Anders Borg. Det rör till exempel sänkt restaurangmoms och ett nytt jobbskatteavdrag.

– Vi måste vara försiktiga, och de här satsningarna kan vi inte genomföra förrän vi har överskott i de offentliga finanserna.

När Anders Borg skulle avsluta sin presskonferens beskrev han återigen den svenska ekonomi som stark.

– Det finns en grundläggande styrka i svensk ekonomi, när det blåser och knakar i andra delar av världen står vi solida. Men det här bygger på att vi kan säkra drivkraften att komma i arbete, säger Anders Borg.

Fråga

FAKTA: Regeringens budgetproposition

I budgetpropositionen föreslår regeringen åtgärder på sammanlagt cirka 13 miljarder kronor för 2011. Det handlar om åtgärder inom fyra områden: Sysselsättning, utbildning, välfärd och miljö

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".