Kajsa Norell och Nuri Kino. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio

Ekots reportrar vann europeiskt pris

Ekots reportrar Kajsa Norell och Nuri Kino har belönats med Europaparlamentets journalistpris i radiokategorin för sina granskande reportage om EU:s bidrag till Turkiet. Priset delades ut i Bryssel klockan 9.00 i dag.

Motiveringen till priset var: "Journalisterna har valt ämne väl och genomfört en utmärkt granskning både på den turkiska landsbygden och i Ankara. Reportaget har perfekt timing och längd och behåller folks uppmärksamhet utan ansträngning".

I sitt tacktal sade reporter Nuri Kino att priset främst tillhör deras källor i Turkiet, från bönderna på landsbygden till tjänstemännen i Ankara.

"Vi vill också dela priset med våra kolleger världen över som arbetar under allt svårare villkor. Vi tillägnar priset dem som sitter i fängelse eller som har förlorat livet på grund av sitt arbete." 

De övriga pristagarna var - i kategorin press: Witold Szabłowski från den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza för artikeln "Today two bodies will wash ashore" om illegal immigration.

I kategorin tv: Zsolt Németh på ungerska MTV för "Euforia" som berättar historien om EU på ett sätt särskilt riktat till unga.

I kategorin internet: James Clive-Matthews från Storbritannien för bloggen "EUtopia - What percentage of laws come from the EU?". 

 

Hela granskningen

Här är artiklarna som nominerats till Europaparlamentets pris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".