Vid presskonferensen medverkade Annika Haaster, länspolismästare Karl Wallin och Ralf Hedin. Foto: Carina Galanou Ipsonius/SR Örebro.

23-åringen knyts till flera våldtäkter

Den 23-åring som på måndagen greps skäligen misstänkt för våldtäkt och försök till våldtäkt i Örebro i helgen knyts nu till flera våldtäkter. På en presskonferens meddelade polisen att man har teknisk bevisning som knyter 23-åringen till flera våldtäkter, och ökade misstankegraden.

Mannen som greps i måndags misstänks nu för flera våldtäkter mot kvinnor i Örebro, uppgav polisen på en pressträff. Han är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och våldtäktsförsök, den starkare misstankegraden.

– Vi vill nu meddela att den man som i går greps och anhölls nu är anhållen på sannolika skäl misstänkt för flera våldtäkter, och att vi nu har teknisk bevisning som styrker att den här personen är den som vi har eftersökt, sade länspolismästaren Karl Wallin.

De senaste åren har det skett en rad våldtäkter och våldtäktsförsök i Örebro, där polisen har tyckt sig se ett mönster. Men trots massiva polisinsatser, där Örebropolisen också fått hjälp av Rikskriminalpolisen, och trots att runt 500 personer DNA-testats i utredningen var det först i går som man nådde ett genombrott.

– Det här är ett av de svåraste fallen Örebropolisen arbetat med de senaste 30-35 åren. Att det nu kommit så långt i arbetet om ett antal kvinnoöverfall beror på ett omfattande metodiskt arbete, sade länspolismästaren Karl Wallin.

Mannen är 23 år, svensk medborgare, och förekommer inte sedan tidigare i polisens register. Detta har försvårat polisens arbete, meddelade man på presskonferensen.

– Vi ser en serie av händelser och har varit oerhört angelägna att komma tillrätta med det, sade polisens operativa chef Ralf Hedin på pressträffen.

– Det har varit angeläget och besvärande att de överfall som vi nu koncentrerat oss på har skett utomhus och ingått i en serie, fortsatte han.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för våldtäktsförsök och våldtäkt efter provsvar från statens kriminaltekniska laboratorium i morse. Polisen säger sig ha teknisk bevisning som binder mannen till flera överfall, men vill inte gå in på närmare detaljer.

Tidigare har det funnits uppgifter om att det ska ha funnits ytterligare en man som begått flera våldtäkter, men enligt polisen rör det sig bara om en serievåldtäktsman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".