Ilmars Poikans, alias "Neo".

Storhackare betraktas som hjälte i Lettland

Mannen bakom Lettlands största hackerskandal ska nu åtalas. Under namnet "Neo" har han kommit åt och publicerat miljontals dokument från Lettlands skattemyndighet. Men på gatan kallar folk honom "en hjälte".

- Han är en nationell hjälte, säger en kille.

- Han är en hjälte, säger en tjej.

På Rigas gator har han smeknamnet Lettlands Robin Hood. På Internet kallar han sig "Neo".

Genom ett tv-program för grävande journalistik avslöjade hackern Neo en skandal.

Lettland är i ekonomisk kris och många har inte ens råd med mat. Men hans dokument visade att vissa lever väldigt gott.

Många chefer på statliga företag plockar i hemlighet ut 300 000 kronor i månaden - från skattepengar.

- Folk var arga och sa att det är alltid de rika som drabbas minst av krisen, förklarar Juris Kaza som är journalist på den lettiska nyhetsbyrån Leta.

Efter att ha läckt dokument i tre månader greps Ilmars Poikans, som polisen säger är "Neo". Han är 31 år, matematiker, med portfölj och oljerock. Ingen typisk hacker alltså. Men nu riskerar han fängelse. På hans hand sitter en vigselring.

- Jag hoppas att jag inte hamnar i fängelse, men någon var tvungen att ta risken, säger Poikans.

Poikans har släppts från häktet i väntan på rättegången, men han får inte lämna landet. När rättegången ska börja får han ingen information om. Och cheferna då med de skyhöga lönerna - vad hände med dem?

- Ingenting, absolut ingenting! säger Poikans.

Nej, faktiskt inga straff, men lönerna har strypts. På nätet har många letter anslutit sig till "Neo" och när han greps var det demonstrationer utanför parlamentet.

Ilmars Poikans, som mer eller mindre erkänt att det är han som tog sig in i Skatteverkets databas, tror att det här kan va början på en ny våg av hackers i Lettland.

- Jag hoppas att jag inspirerat någon i alla fall. För när folk inte tror på att jag jag gjorde allt det här helt ensam så säger jag: det omöjliga är möjligt.

Och för ungdomar på stan i Riga är han fortfarande en hjälte.

- Jag är stolt över honom, säger en tjej.

- Han är Lettlands Robin Hood, säger en kille.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".