Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Åklagaren vill ha fängelse för Pirate Bay-åtalade

Domen på ett års fängelse för männen bakom fildelningssajten Pirate Bay ska stå fast. Det anser åklagaren som hävdar att männen fortsatt driva sajten och ägnat sig åt lagtrots.

På tisdagen inleddes slutrundan i förhandlingarna i Pirate Bay-målet i Svea hovrätt med att parterna höll sina slutpläderingar.

Först ut var åklagare Håkan Roswall. Han sade att det inte finns några skäl att ändra på fängelsedomen utan hävdade att den var riktig och "oerhört gedigen".

Ett starkt skäl för att inte korta ned straffen är att männen fortsatt driva fildelningssajten, enligt Roswall.

Håkan Roswall framhöll att männen hela tiden haft i uppsåt att underlätta fildelning för allmänheten.

Åklagaren började sin plädering med att säga att han egentligen inte har så mycket att säga eftersom han är så nöjd med domen. Tingsrätten gick ju också helt på åklagarens linje.

Männen bakom Pirate Bay dömdes våren 2009 till ett års fängelse för brott mot upphovsrättslagen och 30 miljoner kronor i skadestånd. Samtliga fyra åtalade överklagade domen och kräver att bli frikända.

Rättegången avslutas på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".