Finlands förre statsminister polisanmäls

Finlands förre statsminister Matti Vanhanen polisanmäls av riksdagens grundlagsutskott. Han misstänks för att ha delat ut statsstöd som i slutändan finansierade hans egen presidentvalskampanj 2006.

Som statsminister var Matti Vanhanen med om att i regeringen besluta hur Svenska Spels finländska motsvarighet, spelbolaget RAY, pengar skall fördelas.

Regeringen beslöt bland annat att stöda ungdomsstiftelsen Nuorisosäätiö. Den ungdomsstiftelsen skänkte i sin tur omkring en kvarts miljon kronor till centerkandidaten Matti Vanhanen för att stöda honom i den senaste presidentvalskampanjen.

Kritikerna menar att Vanhanen borde ha anmält jäv, alltså inte ha deltagit i beslutet, då spelbolagets pengar skulle fördelas. Det är en uppfattning som delas av bland andra Finlands justitiekansler och riksåklagare.

Matti Vanhanen själv har tidigare sagt att han aldrig kom att tänka på att det kunde vara fråga om en jävsituation.

Nu blir det alltså Centralkriminalpolisen som får utreda om den förre statsministerns agerande borde gå till åtal.

Det kan sluta med riksrätt, vilket i så fall beslutas av riksdagen. Det viktigt att det utreds anser grundlagsutskottets vice ordförande socialdemokraten Jacob Söderman.

– Det är det enda sättet att få den här saken utredd i botten och jag tycker om man nu beskyller en statsminister för tjänstefel så är det nödvändigt att det undersöks ordentligt, säger han.

Vanhanen avgick som statsminister i somras på egen begäran och han har också lämnat riksdagen.

Men det har, enligt honom själv, inget med de misstänkta brottsmisstankarna att göra utan med en envis skada i ett ben som han nu har opererats för.

Det här är bara ett fall av flera där finländska politiker misstänks för olagliga eller oetiska valfinansieringsmetoder.

Många har också struntat i att följa lagen om hur bidragen skall redovisas och några misstänks för att ha hjälpt företag som varit med om att stötta deras valkampanjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".