Anders Borg chattar med Sveriges Radios publik. Foto: Fredrik Nilsson/Sveriges Radio

Chatt med Anders Borg om budgeten

Igår presenterade finansminister Anders Borg statsbudgeten för riksdagen. Hur påverkas du av budgeten? Vad tror regeringen om Sveriges framtida ekonomi? Anders Borg svarade på läsarnas frågor i vår chatt. Se hans svar nedan!

Arvid:Enligt ekonomiprofessor Lars Calmfors innehåller budgetpropositionen som presenterats för lite av satsningar på arbetsmarknadsutbildning. I Studio Ett (12/10) sa han satsningarna som föreslås i budgetpropositionen är "nere på en extremt låg nivå. [...] [Forskningen] pekar på att så länge man är inne på rimliga nivåer [...] så är det ändå en ganska effektiv åtgärd. [...] Det är väldigt svårt att motivera att den ska vara så låg som den är just nu." Han sa även att "det är som att det finns ett ideologiskt motstånd där". Frågan är: Varför så små satsningar på något som troligtvis skulle ha en positiv effekt på arbetsmarknaden?
Anders Borg:Vi gör en bred satsning på ytterligare arbetsmarknadspolitiska åtgärder i budgetpropositionen. Det är framför allt ytterligare platser inom yrkesutbildningen, fler coacher och fler praktikplatser. Det sker nu också, inom ramen för de befintliga medlen, en expansion av de traditionella arbetsmarknadsutbildningarna. Vår avvägningar har varit att yrkesutbildning inom yrkesvux är ungeför 2-3 gånger mer kostnadseffektivt än den arbetsmarknadsutbildning som Arbetsförmedlingen bedriver. Det ger således aktiva insatser för fler än traditionell arbetsmarknadspolitik.
Julia:hej, Anders! Många länder i Europa har fått ett riktigt smäll under finanskris. Hur mycket kommer kronans värde att öka mot Euro, dollar och andra valutar iframtiden? Kan staten göra någonting för att kunna kontrollera kronans värde så att svensk export inte kommer att få någon negativ effekt.
Anders Borg:Jag tror inte kortsiktiga och tillfälliga förändringar av kronan avgör vår konkurrenskraft. Trots helt olika växelkursregimer förefaller Finland och Sverige utvecklas som ekonomiska tvillingar. Det är mer avgörande med bra utbildningssystem, attraktivt företagsklimat och bra infrastruktur. På kort sikt är det främst penningpolitiken som påverkar växelkursen och vi har i Sverige ordningen att penningpolitiken är inriktad på prisstabilitet, vilket betyder att kronan får det värde som marknaden sätter på kronan.
Sture Cedergren:Det är bra med bra ekonomi och sänkta skatter. Finns det inga möjligheter att sänka statens utgifter genom att reducera statsapparaten, t.ex. förminska antal myndigheter, riksdagsledamoter? Varför har Sverige nästan lika stor Riksdag som Tyskland med över 80 mio invånare?
Anders Borg:Vi ska alltid vårda skattebetalarnas pengar noga. Varje krona staten tar in är en krona som skattebetalarna lämnar ifrån sig. Sverige har emellertid en förhållandevis liten statlig byråkrati i jämförelse med andra länder. Det kan säkert finnas skäl att pröva hur många riksdagsledamöter vi behöver, men det har inte så stor effekt på de samlade kostnaderna för staten.
Seppo Isotalo:1. Vilka konkreta ändringar är aktuella i sjukförsäkring? 2. Är du säker på att man kan ta ytterligare 20 miljarder från sjukförsäkringen?
Anders Borg:Jag tror det är viktigt att vi nu tar utgångspunkten i att de som är sjuka ska ha möjligheter att få sjukpenning och att de som har arbetsförmåga ska arbeta. Vi ska inte gå tillbaka till en politik där tusentals människor fastnade i långtidssjukrivning och förtidspension. Det finns ett behov av att se över reformen för att säkra att inte regelverket bidrar till att människor hamnar mellan stolar eller där vi ser exempel där enskilda drabbas på ett sätt som inte var avsikten. Nu är det viktigt att arbeta igenom frågan och återkomma med åtgärder för att både vårda och utveckla reformen.
Lena:Om man lät folk gå i pension vid 60 skulle man inte samtidigt då ge plats åt yngre förmågor?
Anders Borg:Erfarenheten är att om fler äldre lämnar arbetsmarknaden så tenderar det att motverka sysselsättningen bland yngre. Dels blir det fler jobb om ekonomin växer, vilket sker om fler arbetar, dels är det ofta så att äldre kan bidra till att skola in yngre på arbetsmarknaden. Erfarenheten visar också att länder där färre äldre arbetar, såsom t.ex. Frankrike, Italien och Spanien, också har lägre generell sysselsättningsnivå.
Jonatan:Hej Anders, På sikt, vad är det tänkt att det är för delar den icke-offentligt finansierade sektorn som ska växa? Jag är själv offentligt anställd och har svårt att se hur de Skandinaviska ländernas stora offentliga sektor kan bibehållas när antalet anställda i näringslivet inte ökat sedan femtiotalet. Det är ju trots allt de som betalar min anställning.
Anders Borg:Jag tror att det vore bra om den privata sysselsättningen i näringslivet ökar. Det bidrar både till att fler människor kommer i arbete och till att vi får större framtida skatteintäkter och därmed bättre förutsättningar att finansiera framtidens välfärd. Nu sker det, glädjande nog, en ökning av sysselsättningen i privat sektor. Det är främst inom service branscher förbättringen sker (företagstjänster, bank- och försäkring, restauranger och hotell för att nämna några exempel).
moderator:Nu måste Anders Borg tyvärr avsluta chatten. Tack Anders Borg och stort tack till alla läsare som ställt frågor!
Anders Borg:Stort tack för alla frågor! Anders Borg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".