KI: Inga inflationsproblem de närmaste åren

Inflationstakten ökade till 1.4 procent i september, enligt siffror från statistiska centralbyrån. Men enligt Mats Dillén, chef för Konjunkturinstitutet, finns det inget som tyder på att inflationen håller på att ta fart.

– På lite sikt ser vi ett lågt inflationstryck, dels på grund av låga löneökningar, dels på grund av att produktiviteten ökar bland företagen vilket dämpar kostnadstrycket. Vi har också sett en krona som har förstärkts. Så vi ser inga inflationsproblem framför oss. Det bli snarare svårt att komma upp till inflationsmålet på två procent under de närmaste åren, säger Mats Dillén.

Inflationstakten steg med en halv procentenhet från augusti till september, från 0,9 procent till 1,4.

Enligt SCB förklaras det bland annat av högre matpriser, och högre elpriser. Ökningen var också lite kraftigare än vad analytikerna hade prognostiserat.

Men, enligt Mats Dillén ser det alltså ändå inte ut som att inflationstakten kommer att vara speciellt hög framöver.

Riksbankens inflationsmål är ju två procent, och snarare kommer det Enligt mats Dillén att vara så att inflationen de två närmaste åren ligger under målet, än över. Först på lite längre sikt så blir det annorlunda.

– Om vi ser lite längre fram till 2013, 2014 kommer inflationen att öka. Man kan inte föra en alltför expansiv penningpolitik för då riskerar man att framåt 2014, 2015 få en inflation som skjuter över inflationsmålet, säger Mats Dillén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".