Kan övervakas.

Spanien vill övervaka bön i moskéer

Den nya regeringen i Spanien vill börja övervaka vad som sägs i fredagsbönen i landets moskéer. Det kontroversiella förslaget är en av de åtgärder som diskuteras efter terrorattentaten i Madrid den 11 mars, som misstänks ha utförts av islamistiska extremister.

Antalet moskéer i Spanien har formligen exploderat efter att invandringen från muslimska länder har ökat de senaste åren. Det hävdar Spaniens utrikesminister Miguel Angel Moratinos i en tv-intervju på måndagen. Det är nödvändigt att veta vad som sägs i predikningarna i alla dessa nya moskéer, anser Moratinos.

Informella små moskéer har växt upp i kontor och i verkstäder och det är nu dags att bringa lite ordning, samtidigt som religionsfriheten måste respekteras, sa Moratinos i intervjun med tv-kanalen Telecinco.

Muslimskt råd
Redan tidigare har den nya socialistregeringen sagt att man ska undersöka möjligheten att inrätta ett demokratiskt valt muslimskt råd som skulle ha makten att granska moskéer och se över deras finansiering.

Idén kom ursprungligen från ordföranden för en marockansk invandrarförening, eftersom han tyckte att marockanerna i Spanien nu har tappat förtroende efter att en rad av deras landsmän är huvudmisstänkta för terroristattentaten i Madrid den elfte mars.

”Jag vill ha ett slut på toleransen för galningar som sprider extremistiska predikningar i garage”, sa Mustafa El Mirabet när han förklarade sin idé.

Hård kritik mot övervakning
Att fredagsbönen i landets moskéer ska övervakas, har även spanska inrikesministern föreslagit i en intervju med den spanska tidningen El Pais, för att inte religionsfriheten ska missbrukas för terrorändamål, som han formulerade det.

Men förslaget möter hård kritik både från höger och vänster inom spansk politik, för att vara grundlagsvidrigt och rasistiskt genom att misstänkliggöra alla muslimer.

Ett farligt förslag, säger en representant för en av de största muslimska sammanslutningarna i Spanien, som dessutom frågar sig hur det ska gå till: Ska de ställa en polis i varje moské?

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".