Gudrun Schyman.

Schyman kritiseras av partikamrater

Gudrun Schymans partikamrater i riksdagen är måttligt roade över hennes uttalanden om att hon kan tänka sig att bli partiledare för ett nytt feministiskt parti. Hon anser att de etablerade politiska partierna inte driver de feministiska frågorna tillräckligt hårt.

Owe Hellberg sitter i riksdagsgruppens förtroenderåd:

– Ja, det tycker jag låter väldigt oroväckande, eftersom Gudrun Schyman tillhör vänsterpartiet och sitter i riksdagen för vänsterpartiet och ska jobba utifrån det partiets program och stadgar. Är det så att man funderar på något annat så kanske man bör fundera över sitt riksdagsuppdrag också för västerpartiets räkning, säger Owe Hellberg.

Behov av ett feministiskt parti
Det var i en intervju med Ekot som Gudrun Schyman sa att hon när hon är ute bland folk, så känner hon av ett stort behov av och ett stöd för ett renodlat feministiskt parti.

Hon tycker inte att de etablerade politiska partierna driver de feministiska frågorna tillräckligt hårt och att det går för långsamt med att föra fram jämlikhetsfrågor.

– Mitt perspektiv är att det ska hända något inom min livstid, sa Schyman i intervjun.

Om hon skulle få frågan om hon ville bli partiledare för ett sådant parti så skulle hon tacka ja.

Tolkas som kritik
Att utifrån en riksdagsplats för vänsterpartiet tala om att det behövs ett annat parti, faller förstås inte i god jord.

Särskilt som Gudrun Schyman använder sin tid till att föra en feministisk debatt, istället för att delta i utskottsarbetet i riksdagen. Sedan hon blev vanlig riksdagsledamot igen har hon nämligen inte velat hålla på med utskottsarbete och det gillas inte av alla.

– Som riksdagsledamot har man ju som en av sina viktigaste uppgifter att sitta i ett utskott och jobba och det är väl inte riktigt vad Gudrun Schyman har ägnat sig åt i riksdagsarbetet. Hon har förstås jobbat förtjänstfullt med de här frågorna, men hon har haft ett sådant uppdrag. Just nu har hon inget utskott om hon sitter i och jag tycker inte att det är riktigt, säger Owe Hellberg.

Tillbakagång
Camilla Sköld Jansson sitter i vänsterpartiets partistyrelse och hon gillar inte tanken på ett feministiskt enfrågeparti.

– Gudrun Schyman har ju alla möjligheter att vara drivande i vänsterpartiet, så är det kritik mot vänsterpartiet så faller ju den på Gudrun Schyman själv, så att säga, säger Camilla Sköld Jansson.

– Sedan finns det ju risker, menar jag, med ett kvinnoparti för vi tycker att det är viktigt att kvinnofrågorna inte sidoordnas utan att kvinnoperspektivet, det feministiska perspektivet, ska finnas med i alla politiska frågor. Här diskuterar man att gå motsatt väg och det menar jag att det kan till och med vara en tillbakagång, säger hon.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista