Snarkare löper större risk få hjärtproblem

Korta andningsuppehåll, det som kallas sömnapné hos snarkare, är farligare än vad forskarna tidigare har trott. En studie från Göteborg som presenteras i veckan visar att sömnapnén innebär betydligt större risker för hjärt-kärlsjukdomar.

Problemen måste nu tas på allvar, säger överläkare Yüksel Peker, som ligger bakom studien.

– Det är ganska alarmerande. Vi har sedan länge känt till att det finns ett samband mellan sömnapné och hjärtsjukdomar men det har varit svårt att veta vad som var hönan och vad som var ägget, säger överläkaren Yüksel Peker.

Flera hundra uppehåll per natt
Sömnapnésyndrom innebär korta andningsuppehåll, ofta flera hundra varje natt, när tungan för en kort stund faller bakåt och täpper till luftvägarna. Det orsakar en syrebrist som stressar hjärtat och innebär ökad påfrestning.

I studien på Sahlgrenska universitetsjukhuset valde man ut 300 snarkpatienter som tidigare inte hade haft några hjärtproblem och följde dem under 7 år. De med sömnapné drabbades nästan fem gånger oftare av hjärt-kärlsjukdomar, var åttonde dog.

Det finns hjälp att få
Om vården sätter in den behandling som finns till exempel apparater med andningshjälp, bettskena eller i vissa fall snarkoperation, kan många få hjälp. I Göteborgstudien minskade risken med 70 procent för dem som fick behandling.

– Jag tror att det är viktigt att ta sömnapnén på allvar och vara lite mer aktiv när man frågor om olika riskfaktorer, åtminstone om man har bevittnade andningsuppehåll och om man är trött på dagen. Då är det viktigt att man kommer ihåg det här och utreder och behandlar, säger Yüksel Peker.

Det handlar om läkarnas ansvar också?

– Absolut. Framförallt hjärtläkarnas ansvar, säger överläkare Yüksel Peker.

Mellan 2 och 4 procent av alla vuxna beräknas ha sömnapné. En av dem är Roland Olsson som nyligen börjat använda andningsmask nattetid just för att minska risken för hjärtproblem.

– Det känns mycket tryggare. Jag hade börjat oroa mig rätt mycket när jag hörde talas om att det var så farligt. De månaderna jag fick vänta innan jag fick hjälp av vården var jag ganska orolig faktiskt. Nu mår jag mycket bättre, säger Roland Olsson.

Tycker du att det här har tagits på tillräckligt allvar tidigare?

– Jag har sovit dåligt i 20 år och det är först de senaste åren jag har hört att det är så här allvarligt, säger Roland Olsson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".