USA:s militärledning ifrågasatt efter övergrepp på fångar

Flera anhöriga till de amerikanska soldater som åtalats för övergrepp och sexuella skändningar av irakiska fångar hävdar att militärledningen inte tar sitt ansvar.

De anhöriga frågar sig nu om det handlar om olycksfall i arbetet av enstaka omdömeslösa militärpoliser eller om dessa metoder systematiskt har fått stöd från högsta ort.

”Jag ifrågasätter en del som att klä av fångarna helt nakna eller tvinga dem att ta på sig damtrosor och sedan låsa fast dem i celldörrarna”, skriver Ivan Chip Fredrick, en av de unga amerikanska militärpoliser som nu står inför åtal.

Han är en av de amerikanska soldater som tog bilder av sig själva skrattande och med tummarna upp bredvid nakna irakiska fångar i Abu Ghraib fängelset i Bagdad. Bilder där fångarna bland annat tvingades utföra homosexuella handlingar med varandra.

Soldater bär hundhuvudet
E-postmeddelandet från Abu Ghraibfängelset kom redan den första januari till Fredricks farbror, som idag säger att soldaterna får bära hundhuvudet för att de fanns längst ner i ett system som styrdes av underrättelsetjänsterna och officerarna.

– Detta är inte en historia om sex soldater som har gjort något annat brott än att ta några bilder. Brotten har begåtts av de privata förhörsfirmor som engagerats av CIA och den militära underrättelsetjänsten, säger William Lawson, farbror till en av de åtalade.

– Min brorson fick aldrig någon utbildning om arabiska vanor. Inga regler, ingen kopia av Genèvekonventionen, ingen hjälp från befälen. Det här att ta foton och sedan visa dem för nya fångar tyckte han var det bästa sättet att mjuka upp dem inför förhören, säger William Lawson, som också hävdar att generalerna Muyers, Sanches och Kimmits inte ens verkar ha läst sin egen rapport om missförhållandena.

Sex officerare riskerar avsked
Men på måndagen meddelade just general Kimmits att sex officerare fått den strängaste formen av reprimand och riskerar att avskedas.

Det gäller bland andra den kvinnliga brigadgeneralen Janis Karpinski som ansvarade för 16 irakiska fängelser.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".