Första civila rättegången mot Guantánamofånge

En fånge från USA:s Guantánamoläger ställs i dag inför rätta i New York. Det blir första gången en fånge från Guantanamo får en rättegång i civil domstol.

Efter sex års fångenskap får Ahmed Ghailani sitt fall prövat i domstol. Han greps av amerikansk säkerhetstjänst i Pakistan 2004, misstänkt för terrordåd.

Sedan dess har han suttit fängslad på den amerikanska Guantánamobasen på Kuba. I dag inleds rättegången och det är ett pilotfall: för första gången ställs en Guantánamofånge inför civil istället för militär domstol.

Ghailani, som tros vara i 30-årsåldern, är ursprungligen från Tanzania. Han anklagas för att ha legat bakom bombdåden mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998, då fler än tvåhundra personer dödades.

Enligt amerikanska myndigheter var Ghailani också nära medarbetare till al Qaida-ledaren Usama bin Ladin, bland annat som bin Ladins personliga livvakt.

Rättegången som nu inleds i New York blir ett test för president Barack Obamas linje i Guantánamofrågan.

Obama har ju lovat att stänga det ökända fånglägret, hans plan är att flytta fångarna till fängelser på amerikanska fastlandet, och sedan genomföra rättegångar i vanliga civila domstolar.

Men förslaget har mött kraftigt motstånd i kongressen och frågan om vad som ska hända med Guantánamo verkar ha gått i politiskt baklås.

Fler än 170 terroristmisstänkta hålls i dag fängslade på Guantánamobasen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".