Miljöpartiets Mikaela Valtersson gick till hårt angrepp på regeringens miljöpolitik. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

S och MP visar kompromissvilja i budgetdebatten

I morse presenterade finansminister Anders Borg regeringens budget och  under eftermiddagen pågick budgetdebatten i riksdagen.

Efter att finansministerna hade inlett debatten svarade Socialdemokraternas talesperson Thomas Östros.

– Att regera i majoritet kommer att kräva ödmjukhet och en vilja till kompromisser, både hos regeringen och hos oppositionen. Nu krävs det en förmåga att skapa möjligheter till att styra Sverige. Det tror jag att väljarna uppskattar och förväntar sig av våra folkvalda politiker, säger Thomas Östros.

Östros efterlyste samtidigt förändringar i regeringens politik, som satsningar på fler anställda i kommuner och bättre a-kassa. Finansminister Anders Borg uppskattade Östros inlägg.

– Låt mig börja med att välkomna det tonläge som Thomas Östros slog an i den här debatten. Sedan ska vi inte sticka under stol med att Thomas Östros och jag har olika ideologiska utgångspunkter, säger Anders Borg.

Miljöpartiets talesperson Mikaela Valtersson öppnade också kompromisser, men gick samtidigt till hårt angrepp på regeringens miljöpolitik och förändringarna i sjukförsäkring där svårt sjuka har förlorat sjukpenningen.

– Fyrkantiga och kalla principer har fått komma före enskilda människor. Man verkar ha infört en ”sköt dig själv och skyll dig själv”-princip, säger Mikaela Valtersson.

Borg krävde för samarbete att opposition står bakom arbetslinjen och ekonomisk stabilitet, men höll med om att sjukförsäkringen kan diskuteras.

– Det finns naturligtvis ofullkomligheter i de reformer vi har genomfört som vi kan utveckla och förbättra, säger Anders Borg.

Under debatten angrep de sju riksdagspartierna Sverigedemokraternas linje att invandringen är en negativ kostnad för Sverige och den offentliga sektorn och att invandring leder till ökad arbetslöshet.

– Länder med hög andel invandrare har inte större andel arbetslösa än länder med få invandrare. Det är väldigt viktigt att slå hål på denna folktro. Titta på dessa stora invandrarländer: USA och Australien. Det är inte så att när de har tagit emot miljoner efter miljoner människor att de har drivits ner i arbetslöshet. Tvärtom, säger Folkpartiets Carl B Hamilton.

Sverigedemokraten Johnny Skalin höll inte med.

– Att andra länder inte har en högra andel arbetslösa vet jag inte riktigt. Jag tycker att vi ska titta på Sverige. Tittar vi på Sverige i dag har vi haft en sysselsättningsminskning. Hamiltons svar till detta är att vi ska införa fler integrationspolitiska åtgärder. Det är ungefär som att ta en Alvedon vid förkylning, säger Johnny Skalin

Chatt med Anders Borg

Vad har du för frågor om budgeten? På onsdag klockan 14.15 kan du chatta med finansministern.

FAKTA: Regeringens budgetproposition

I budgetpropositionen föreslår regeringen åtgärder på sammanlagt cirka 13 miljarder kronor för 2011. Det handlar om åtgärder inom fyra områden: Sysselsättning, utbildning, välfärd och miljö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".